Magasabb vagy mint két méter? Nem kosarazhatsz nálunk!

Magasabb vagy mint két méter? Nem kosarazhatsz nálunk!

Képzeljük el, milyen lenne, ha a valamely ország úszószövetség bejelentené, hogy a következő országos bajnokságtól kezdve nem indulhat a versenyen olyan, akinek a lábmérete 48-asnál nagyobb. Valami hasonló történt Dél-Koreában, ahol a napokban közölték: az októberben induló új idényben 200 centi feletti külföldi játékos nem szerepelhet az első ligában. A párhuzam persze sántít, de például Michael Phelps lába 49,5-es, s ez az adottság bizonyára sokat segített abban, hogy végül huszonháromszoros olimpiai bajnokká váljon.

Az ázsiai KBL új szabályának – amely pontosan úgy szól, hogy csapatonként két légiós szerepelhet, az egyik nem lehet magasabb 2 méternél, a másik pedig 186 centinél – egy neves amerikai kárvallottja van, David Simon, aki az Anyang KGC csapatával az elődöntőig jutott, s a napokon belül véget érő szezon legeredményesebb játékosa. A center meccseként átlagban 25,68 pontot dobott, ám egy másik mutató többet számít innentől:

magassága 202,1 centi…

A liga vezető azzal indokolták a szabály bevezetését, hogy ez majd arra bátorítja a csapatokat, hogy gyorsabb és ügyesebb játékosokat neveljenek, s ne csak a magas kosárlabdázók igazolására törekedjenek, miként az elmúlt időszakban történt. De a magasságkorlátozástól azt is remélik, hogy vissza tudják tornászni a liga csökkenő népszerűségi mutatóit.

– Nem igazán értem ezt – nyilatkozta a 35 éves Simon a BBC-nek. Azt is bevallotta, hogy nagyon mérges volt, amikor megtudta a hírt. – Ilyen közel lenni a határhoz, de mégis kívül kerülni, ez kicsit bűzlik. Mindenesetre, úgy tűnik, nem fogok már Koreában játszani, hacsak nem változtatják meg újra a szabályokat – mondta Simon, aki 2010-ben debütált a KBL-ben. Hozzátette, a rendelkezés azért is érthetetlen számára, mert csupán két-három játékost zár ki, s a ligában szereplők nem „szuperalacsonyak”, így nincs akkora ügyességbeli különbség.

Hírdetés

Amúgy összesen 23 amerikai van a koreai bajnokságban, s Simonon kívül csak egyvalakit érint a szabály. Bár úgy tűnt, a tavaly 200,1 centisnek mért Charles Rhodes is pórul jár, ám most gyorsan újra „bevizsgáltatta” magát, s ezúttal 199,2-t állapítottak meg. A hivatalos mérőeszköz mellett

http://mno.hu/

térdre rogyva, kezeit összetéve hálálkodott…

(Tegyük hozzá: a koreai játékosok között van 221 centis is.)

Ha nem is pont ilyen, de egy erős légiósszabály a hazai férfi bajnokságra is ráférne, ahol korlátlanul hemzsegnek a külföldi játékosok, a magyar tehetségek pedig nehezebben jutnak el a megfelelő magasságba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »