Magasabb fokozatba kapcsoltak a gyorshajtók a magyar utakon

Magasabb fokozatba kapcsoltak a gyorshajtók a magyar utakon

Hiába a kampányok, sokan továbbra sem tartják be a sebességkorlátozásokat.

Alaposan belehúztak a gyorshajtók és egyéb szabálytalanságot elkövető autósok Magyarországon 2021 második felében. A hatóságok 394 ezer bírságot szabtak ki, összesen 13,6 milliárd forint értékben, azaz egy szabálytalanság átlagosan 34 510 forintba került – derül ki a Világgazdaság által az Országos Rendőr-főkapitányságtól kikért, a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat tavalyi évre vonatkozó adataiból.

A gazdasági lap 2021 őszén a féléves adatokat is kikérte, akkor összesen 125 ezer bírságot szabtak ki, 4,3 milliárd forint értékben, vagyis kijelenthető, hogy

Hírdetés

a második félévben megduplázódott az első féléves szabálytalankodások száma, azaz alaposan beletapostak a szabálytalankodók a gázpedálba.

Ráadásul szó szerint, mivel az ORFK kommunikációs szolgálata azt is elárulta, a legtöbb bírságot a megengedett legnagyobb sebesség túllépése miatt kell kiszabni. A második legtöbb eljárás a közútiforgalom-irányító fényjelző készülék piros jelzésére vonatkozó szabályok megszegése miatt indul a közigazgatási hatóságoknál.

Megjegyezik, a második féléves megugrás természetesen magyarázható azzal is, hogy tavaly májusig szigorúbb járványügyi korlátozásokkal kellett együtt élniük az embereknek, tehát utazni is kevesebbet utaztak.

A 2021-ben kiszabott bírságok darabszáma és összege egyébként elmarad a 2020-as és 2019-es évektől. Tavalyelőtt még 545 ezer szabálytalankodást rögzített a VÉDA-rendszer, és 18,8 milliárd forint értékben szabtak ki büntetést, 2019-ben pedig még többet, 660 ezer szabálytalanságot követtek el, 22,7 milliárd forint értékben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »