Magára maradt a kancellárasszony

Magára maradt a kancellárasszony

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unión (CDU) kívül a Bundestag valamennyi pártja, így a nagykoalíciós partner SPD is jelezte fenntartásait a EU-Törökország megállapodással szemben. Sőt, ellenzéki oldalon már az EU-török megállapodás bukását is kívánják.

A nagykoalíció: Horst Seehofer, Sigmar Gabriel és Angela Merkel

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ugyan nem ellenzi a tárgyalásokat Törökországgal, de “veszélyes függő viszonyba kerülni Ankarával”, és  “nem szabad reagálni a fenyegetésekre”.

Úgy vélte, az AfD megerősödésének legfőbb oka a szövetségi kormány tavaly szeptemberben kezdett “elhibázott bevándorláspolitikája”, a további okok közé pedig a közbiztonság “problémái” és a “kisemberek félelmei” tartoznak. Mindennek hatására sokan úgy érzik, nincs “politikai hazájuk”, ezért az AfD-hez sodródnak, amelynek visszaszorításához a CDU/CSU-nak világosan kell beszélnie és komolyan kell vennie az emberek aggodalmait – mondta Horst Seehofer.

A bajor miniszterelnök szerint nem a menekültválság közös kezeléséről között egyezség miatt csökken a Németországba érkező menedékkérők száma, hanem a balkáni migrációs útvonal lezárása miatt.

“A munkát mások végezték el, kizárólag Ausztria és a balkáni országok döntéseiből profitálunk” – mondta Horst Seehofer. Hozzátette, hogy Bajorország akár rendőrökkel is kész segíteni Ausztriának az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágó biztosításában, hogy semmiképpen ne ismétlődjék meg a tavalyi menekülthullám.

Hangsúlyozta, hogy a németeknek és CSU-nak nincsen semmi bajuk a bevándorlással, de mértékletesnek kell lenni, mert az ország nem tud évente egymillió embert befogadni. Ekkora tömeg túlfeszíti a társadalom integrációs képességét és túlterheli a lakosságot, amelyben az utóbbi  hónapokban elterjedt az a szoronagtó érzés, hogy a politika nem ura a helyzetnek – mondta Horst Seehoer.

Partneri intések

Hasonlóan vélekedett Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a Der Spiegel című hírmagazin hét végi számában megjelent interjúban, amelyben kiemelte, hogy “legjobb esetben is csak az igazság fele” az, hogy az EU-Törökország megállapodás miatt apad a menekülthullám.

Hírdetés

A menedékkérők száma azért csökken, mert “lezárták az utat a Balkánon, Törökország pedig gondoskodik arról, hogy kevés hajó induljon el a tengeren” menedékkérőkkel Görögország felé. A csökkenés oka “úgyszólván Orbán és Erdogan kombinációja”, amely azonban az utóbbi napok folyamatai alapján “nagyon csalóka fordulatot” idézett elő – mondta Sigmar Gabriel.

Pártja egyik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel a Welt am Sonntagnak azt mondta: az SPD elvárja a kancellártól, hogy “ne lapítson Erdogan előtt”, hanem tartassa be a megállapodás előírásait. Hangsúlyozta: nem szabad “engedményt adni az európai értékekből”, és “a kancellár felelőssége, hogy a megállapodás működjön”. Hozzátette, hogy Angela Merkel “menekültpolitikája központi tartóoszlopává tette a Törökországgal kötött megállapodást”, amely az SPD számára mindig is csak egy alkotóeleme volt a menekülést kiváltó okok megszüntetésére összpontosító szélesebb körű politikának.

A CDU/CSU mindig is ellenezte Törökország uniós tagságát, Angela Merkel és társai “kiszorították Törökországot és megtorpedózták közeledését”, most azonban a kancellár “meghajolt Erdogan előtt”, ezért súlyos nyomás alá kerül saját pártjában, ha összeomlik a megállapodás – mondta az SPD-s politikus.

Visszafogottabban fogalmazott az SPD legnépszerűbb politikusa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, aki a Der Tagesspiegel című lap vasárnapi számában megjelent interjúban azt mondta, hogy “most a török térfélen van a labda, Ankarának kell megmondania, hogy miként tervezi rendezni a nyitott kérdéseket”.

Nem fogta vissza magát az ellenzék

A Bundestag ellenzéki pártjai viszont élesen bírálták a kancellárt. A Zöldek egyik társelnöke, Cem Ödzemir a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy a megállapodás zsarolhatóvá tette az EU-t, és ezért Angela Merkelt terheli a “felelősség meghatározó része”.

A nagyobbik ellenzéki párt, a Baloldal társ-frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht hangsúlyozta: nagyon reméli, hogy összeomlik az EU-Törökország megállapodás. Az összeomlás “természetesen Merkel kudarca” lenne, és megmutatná, hogy “végzetes politikájával elszigetelte magát Európában”. Sahra Wagenknecht hozzátette: Recep Tayyip Erdogan török államfő Angela Merkel miatt érzi úgy, hogy annyira megerősödött, hogy “megtiporhatja az emberi jogokat és fokozatosan iszlamista diktatúrává alakíthatja át Törökországot”.

Ez a bírálat tárgya

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. A vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie. Hiányosságok a többi között a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában mutatkoznak, Recep Tayyip Erdogan azonban május elején bejelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harcra vonatkozó török törvény módosításáról.

MTI / hirado.hu

The post Magára maradt a kancellárasszony appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »