Maffialeszámolás, igazságosztás, vagy puccs? Mi folyik Kárpátalján?

Maffialeszámolás, igazságosztás, vagy puccs? Mi folyik Kárpátalján?

Még mindig nem tudni pontosan, mi vezetett a szombat délután kezdődött és azóta is tartó fegyveres konfliktushoz Munkácson. A balhé előkészítettsége, és az országos Jobb Szektor azonnali kiállása a kárpátaljai „bajtársak” mellett akár egy puccskísérletet sem zár ki, ám elképzelhető az is, hogy egy különösen véresre sikeredett maffialeszámolással állunk szemben.

Az mno.hu azt írja, a csempészpiac felosztásán veszhettek össze a szélsőjobbosok a kárpátaljai alvilág egyik vezetőjével. Mihajlo Lanyo milliárdos parlamenti képviselő korábban Viktor Janukovics Régiók Pártjának tagja volt, tisztességes szakmája szerint azonban bűnöző. Ő azt mondja: „szanatóriumi kezelések” finanszírozásáról tárgyalt a szélsőséges Jobb Szektor fegyvereseivel, de ők hirtelen tüzet nyitottak rá. Lanyo testőrei elüldözték a támadókat, és néhány kilométerrel arrébb már rendőrök ütöttek rajta a menekülő sovinisztákon.

Ez a verzió már csak azért sem kizárt, mert a cigaretta és a fa ma Ukrajna egyik legfontosabb nyugatra irányuló exportcikke – ám a több milliárd dollárnyi forgalom nagy része illegális úton bonyolódik.

A támadást elkövető Jobb Szektor 2013-ban a Majdanon folyó ellenzéki tüntetések legradikálisabb keménymagjaként vált ismertté. Már akkor sem titkolták szélsőjobbos, soviniszta elveiket, ám a nyugati politika és média  mindenkit jó fej demokratának tekintett, aki janukovics ellen küzdött. A szervezet fegyveresei jelenleg is harcolnak Kelet-Ukrajnában az oroszok ellen, de az ország békésebb régióiban, így Kárpátalján is elsősorban alvilági magánhadseregként funkcionálnak.

Hírdetés

„A Pravij Szektornak már korábban is voltak ilyen ügyei, amikor beavatkozott az igazságszolgáltatás menetébe. Ugye köztudott, hogy Ukrajnában meglehetősen vontatottan haladnak ezek a dolgok, az igazságszolgáltatásnak a kérdései, tehát nem tudom, akár csak a csempészettel való vagy a hivatali visszaéléssel való küzdelem. Ezért a Pravij Szektor egyfajta Robin Hoodként bevetette magát ebbe a küzdelembe, gondolom, nem teljesen érdek nélkül, viszont, hogy ez a konkrét eset miért bontakozott ki, sokan a cigarettacsempészetnek az újrafelosztását látják a háttérben, ez óriási üzlet itt, az Európai Unió és Kárpátalja határán. Kárpátalja négy uniós országgal határos, ahol mindenütt a jövedéki adó igen magas, ezért megéri cigarettát csempészni”
 

 – mondta Steer Atilla, a Tisza TV tudósítója as HírTv-ben.

A Jobb Szektor azt állítja: ők csak a” bűnözők munkáját akarták megakadályozni”, és a kolduszegény, Janukovics elkergetése óta csak még mélyebb gazdasági válságba süllyedt országban sokan tényleg egyfajta népi igazságosztó kommandót látnak bennük. Kijevben már szombat este több százan tüntettek, hogy a csoport fegyvereseit büntetés nélkül engedjék szabadon.

 
A fegyveres szélsőjobboldali hatalomátvételnek tehát lenne némi tömegbázisa, és nem is lenne minden előzmény nélküli. Május végén Szergej Melnicsuk, a szintén keményen soviniszta Ajdar önkéntes alakulat leváltott ex-vezére (jelenleg parlamenti képviselő, de több büntetőügy is folymaatban van ellene) egy katonai puccs lehetőségéről beszélt.
 
Fotó: Nemes János/MTI


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »