Maduro Vietnamot ígér Amerikának

"Hajlandó vagyok leülni az ellenzékkel a tárgyalóasztalhoz, hogy az ország javát, békéjét és jövőjét szem előtt tartva tárgyaljunk" – mondta Nicolás Maduro venezuelai elnök a RIA orosz hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjújában. Carlos Alfredo Vecchio, Venezuela Washington által elismert diplomáciai ügyvivője viszont határozottan elutasította a párbeszédet Maduro és a magát az ország ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között. Szerinte ez nem szolgálná a helyzet rendezését, hanem mindössze Madurónak engedne időt céljai megvalósításához. Vecchio szerint az ellenzék mindössze a hatalomátadásról kíván tárgyalni.

Maduro interjújában azt is hangsúlyozta, hogy az "imperialistáknak" 2025-ig kell várniuk az új venezuelai elnökválasztásra. Megismételte álláspontját, hogy legitim módon nyerte meg a tavalyi választást, a szavazatok 68 százalékával. Egyúttal azt is közölte, hogy támogatná az előre hozott parlamenti választások megtartását.

Maduro attól is fél, meg akarják ölni, szerinte Donald Trump amerikai elnök "kétségtelenül parancsba adta" a kolumbiai kormánynak és maffiának az ő meggyilkolását, ezért Washington és Bogotá lesz a felelős, ha vele valami történik. Nem kommentálta azt a kérdést, hogy orosz kommandósok vigyáznak-e rá.

Hírdetés

"Ne engedjük, hogy Vietnam megismétlődhessen Latin-Amerikában!" – mondta Maduro az amerikai népnek szánt, négyperces videoüzenetében. "Készülőben van egy kampány, amelynek célja, hogy igazoljon egy, Donald Trump amerikai elnök kormánya által előkészített, pénzelt és aktívan támogatott államcsínyt Venezuelában" – állította.

Maduro szerint a valódi cél Venezuela kőolajának és ásványkincseinek megszerzése. A latin-amerikai ország rendelkezik a legnagyobb ismert olajkészletekkel a világon. "Ha az Egyesült Államok beavatkozást tervez, rosszabb Vietnamban lesz része, mint amit el bír képzelni" – figyelmeztetett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »