Maduro: ez államcsíny, az amerikai diplomatáknak 72 órájuk van elhagyni az országot

Maduro: ez államcsíny, az amerikai diplomatáknak 72 órájuk van elhagyni az országot

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy az érdekeit szolgáló bábkormányt akar hatalomra juttatni puccsal Venezuelában. Bejelentette, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

„Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával” – jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palota erkélyéből több száz híve előtt mondott beszédében, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének Juan Guaidót.

Hírdetés

Maduro afelől biztosította híveit, hogy e döntést alkotmányosan megválasztott elnökként, államfőként, kormányfőként, illetve „azokat a kötelességeket betartva” hozta meg, amelyekre a nép előtt esküdött fel a függetlenség tiszteletben tartása és érvényesítése érdekében.

Az Egyesült Államokra hivatkozva Maduro úgy fogalmazott: „ki velük, távozzanak Venezuelából. Elég az intervencionizmusból, itt méltóság van (…), itt egy olyan nép van, amely kész megvédeni ezt a földet”.

A hadsereg Maduro mellett

Az elnöki beszéddel nagyjából egy időben Vladimir Padrino védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg nem ismeri el Juan Guaidót ideiglenes elnöknek.
A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását – szögezte le Padrino.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »