Madárinfluenza miatt likvidálnak baromfiállományokat

Madárinfluenza miatt likvidálnak baromfiállományokat

Madárinfluenza miatt likvidálnak baromfiállományokat Mészáros Richárd2023. 02. 01., sze – 15:46

Madárinfluenza-gócokat találtak az állatorvosok a Galántai járásban található Lúčny dvor farmon, valamint a Lévai járásban, az ipolyfödémesi kisgazdaságban.

A madárinfluenza előfordulását vadon élő madaraknál, egy hattyúnál is kimutatták a Kassa-vidéki járásban található Torna községben – tájékoztatott szerdán az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS). Az eredményeket január 31-én erősítették meg.

Hírdetés

Az ŠVPS tájékoztatása szerint a Lúčny dvor farmon összesen 5665 baromfit tartanak, a betegség gyors lefolyású és komoly elhullással jár. Február 2-án likvidálják az állományt.

A Galántai Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) intézkedéseket hozott a farmon kitört járvány miatt. Három kilométeres védőkörzetet –Jánosháza, Pusztafödémes, Lúčny dvor, és 10 kilométeres megfigyelési körzetet – Pusztafödémes, Ábrahám, Páld, Vedrőd, Csataj, Vedrődújfalu, Igrám, Magyargurab, Újvilágmajor, Réte, Boldogfa, Szenc, Királyfa, Egyházfa, Zonctorony, Hegysúr, Nagyborsa, Hurbanfalva, Jóka, Illésháza, Nagyfödémes, Nemeskosút, Diószeg és Kismácséd – jelöltek ki a szakemberek.

A másik gócot egy ipolyfödémesi kisgazdaságban azonosították, ahol 50 baromfit tartanak. „Január 31-én erősítették meg az esetet. A lévai RVPS elrendelte az állomány likvidálását” – tette hozzá az illetékes hivatal. A harmadik eset az volt, amikor egy elpusztult hattyút találtak Tornán. A kassai RVPS elrendelte a szükséges intézkedéseket.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet emlékeztetett arra, hogy január 21. és 27. között vadhattyúknál mutatták ki a madárinfluenzát Nagyjakabfalván, Ottóvölgyben és Gidrafán. A pozsonyi állatkertben tartott madarakban is kimutatták a fertőzést.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »