Madarak tucatjait gyilkolja le naponta egy Váci úti irodaházhoz felépített halálfal

Döbbenetes látvány tárul azok elé, akik a napokban a Váci út 45. szám alatti irodaház környékén közlekednek. A járdákat és az udvart elpusztult, vagy haldokló fenyőrigók tetemeinek tucatjai borítja. Szerencsétlen madarak vesztét az okozza, hogy az épületet egy kb 60m hosszú, 5 emelet magas üvegfal választja el a Váci úttól, ennek repülnek neki a fenyőrigók, legtöbbjük azonnal elpusztul – derül ki a Fióka és Madármentés Facebook-oldalán közzétett beszámolóból.

Egy telefonos bejelentés követően, Márton András madármentő szombaton a helyszínre sietett. Beszámolja szerint halmokba lehetne gyűjteni az irodaház üvegfalának ütköző fenyőrigók tetemeit. Azok a madarak, melyek túlelltek az ütközést, a környéken lévő fák ágain ülnek, feltehetőleg fájdalmakkal, agyrázkódással küszködve. Életben maradásuk erősen kétséges.

Hírdetés

Az üvegfalat ugyan ellátták madársziluett matricákkal, ezek azonban a jelek szerint semmilyen hatékonysággal sem bírnak. A madármentő szerint az építkezéseken is használt takaró-hálóval kellene védeni az üvegfalat. A férfi értesítette a területileg illetékes Zöldhatóság (Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya) ügyeletét, átküldte a helyszíni fotókat is. Abban maradtak, hogy hétfőn közösen keresik meg az irodaház üzemeltetőjét.

Az ott dogozó biztonsági őröktől megtudta, naponta nagyjából 50 fenőrigó pusztul el. Magyarországon védett madárról van szó, eszmei értéke 25 ezer forint.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »