Macron nem fogadta el a francia miniszterelnök lemondását, Le Pen szerint ingoványos időszak kezdődik Franciaországban

Macron nem fogadta el a francia miniszterelnök lemondását, Le Pen szerint ingoványos időszak kezdődik Franciaországban

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn nem fogadta el miniszterelnökének, Gabriel Attalnak a lemondását, s arra kérte, hogy a folyó ügyek irányításával biztosítsa az ország stabilitását az előre hozott nemzetgyűlések választásokat követően, amelyek előző napi második fordulójában a radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen, de nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet a parlament alsóházában – írja a hirado.hu.

Gabriel Attalt délelőtt fogadta az államfő azért, hogy a köztársasági szokásjognak megfelelően a miniszterelnök felajánlja a lemondását. Emmanuel Macron viszont azt kérte tőle, hogy egyelőre maradjon a hivatalában – jelezte a megbeszélést követően az elnöki hivatal, utalva arra, hogy kevesebb mint három hét múlva kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban.

A választások hivatalos végeredménye szerint a baloldali pártszövetség 182 mandátumot szerzett a korábbi 151 helyett, Emmanuel Macron Együtt párszövetsége – amely eddig 246 mandátummal relatív kisebbségben kormányzott – 168 képviselővel fog rendelkezni, míg az első fordulóban élen végzett, Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés a harmadik helyre szorult, de a korábbi 89 képviselői helyét 143-ra tudta növelni.

A jobbközép Köztársaságiaknak továbbra is 60 fős frakciója lesz az új nemzetgyűlésben, amely július 18-án tartja meg alakuló ülését.

Miután az első helyen végző négy pártból álló baloldali szövetség abszolút többség hiányában nem tud kormányozni, széles körű egyeztetések kezdődtek a politikai erők között.

Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője szavazást javasol a lehetséges miniszterelnök-jelöltekről a megválasztott baloldali képviselők között. Marine Tondelier, a Zöldek vezetője szerint pedig az államfőnek felhívást kéne intéznie a baloldali szövetséghez, hogy minél előbb nevezzen meg valakit.

Ugyanakkor az alig három héttel ezelőtt megalakult választási szövetség tagjai között számos – főleg külpolitikai és európai – kérdésben nézeteltérés mutatkozik, mindenekelőtt a szövetség két legerősebb tagját jelentő radikális baloldali Engedetlen Franciaország és a szociáldemokrata elveket valló szocialisták között.

Hírdetés

A radikális baloldal provokatív és vitatott vezetője, Jean-Luc Mélenchon magának követelné a kormányfői széket. Vasárnap párttársa, Clémentine Autain azt kérte a baloldali képviselőktől, hogy plenáris ülésen válasszanak miniszterelnök-jelöltet, de az semmiképp ne Mélenchon, se a korábbi szocialista államfő, Francois Hollande legyen, akit a közép-franciaországi Correze megyében választottak meg képviselőnek. Olivier Faure és Fabien Roussel, a Francia Kommunista Párt vezetője sem támogatná Mélenchon miniszterelnök-jelöltségét.

Macronéknál áll a bál

Macronék táborában is felerősödtek viták, miután az Együtt pártszövetség csak második lett a választásokon, bár jobban szerepeltek végül, mint ahogy arra az első forduló után számítani lehetett. Francois Bayrou, Emmanuel Macron centrista szövetségese, a MoDem párt vezetője türelemre intette  a pártszövetség tagjait, majd felvetette egy elnöki-baloldali koalíció lehetőségét, melyben a radikális baloldal nem kapna helyet.

Marine Le Pen: Franciaországban most egy ingoványos időszak kezdődik

Hétfőn a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) volt az egyetlen párt, amelyről biztosan tudható, hogy ellenzéki szerepet vállal a jövőben, jóllehet több mint 10 millió választóval a legnagyobb francia párttá vált. Ugyanakkor Jordan Bardella pártelnök és Sébastian Chenu szóvivő elismerte, hogy az úgynevezett köztársasági frontot – azaz a pártok összefogását az RN hatalomra kerülésének megakadályozására – nem sikerült áttörniük.

Marine Le Pen az eredmények hallatán úgy fogalmazott, hogy Franciaországban most egy ingoványos időszak kezdődik, ami kedvezhet a jobboldal továbberősödésének.

Marine Le Pen szerint várható volt, hogy a baloldalon összefognak majd a pártja ellen, és sajnálatosnak nevezte, hogy Franciaországot tovább gyengíti majd az illegális migráció.

„Legközelebb talán eljutunk odáig, hogy abszolút többségünk legyen. Számítottam rá, hogy össze fognak ellenünk. Franciaország teljesen patthelyzetbe kerül azzal, hogy három nagyjából egyforma méretű csoport lesz a Nemzetgyűlésben. Sajnálatos, hogy így alakult, mert ezzel egy újabb illegális migrációval, csökkenő vásárlóerővel és bizonytalansággal terhelt év következik”

MTI, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »