Macron leváltotta az Orbánt méltató francia nagykövetet

Macron leváltotta az Orbánt méltató francia nagykövetet

Leváltotta Emmanuel Macron Franciaország budapesti nagykövetét, az erről szóló rendelet szombaton jelent meg. Helyét Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet veszi át – írja a hvg.hu.

Mint ahogy a Polgárportál is megírta Eric Fournier néhány nappal korábban egy a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arról írt, az Orbán Viktort populizmusa miatt ért támadások csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai.

Különösebb visszhangot nem is kapott volna a hír, ám a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón a francia államfőnek szegezték azt a kérdést, mit gondol nagykövete kiállásáról. Macron pedig erélyesen kelt ki, így: „egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem”.

Hírdetés

Fournier nagykövet kijelentésével kapcsolatban akkor azt mondta: ha nyilvánosan tette, visszavonja a megbízatását, ha pedig a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de attól még nem ért vele egyet. Azt továbbra sem derült ki, nyilvános volt-e a dokumentum, ám Macron reakciója gyors volt: Fournier utóda hivatalosan már csütörtök óta Franciaország budapesti nagykövete.

Forrás: hvg.hu

The post Macron leváltotta az Orbánt méltató francia nagykövetet appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »