Macron: Le kell állítani a fegyverszállítmányokat Izrael számára

Macron: Le kell állítani a fegyverszállítmányokat Izrael számára

2024. 10. 06.

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy azonnal le kell állítani a fegyver szállításokat Izrael számára.

Szerinte a közel-keleti konfliktus lezárására politikai megoldást kell találni. Éppen ezért nem lehet tovább fegyvert szállítani az izraeli hadsereg számára, mely ezeket a Gáza övezetben veti be. Franciaország éppen ezért nem is fog fegyvereket szállítani Izraelnek.

Macron a France Inter Etcetera című francia rádióműsorában adott interjúban tette ezt a megjegyzést , amelyet október 1-jén rögzítettek és szombaton sugároztak.

Azt hiszem, ma az a prioritás, hogy visszatérjünk a politikai megoldáshoz, hogy ne szállítsunk fegyvereket a gázai harchoz – mondta Macron.

Azt mondta, Franciaország nem szállít semmit. Az Egyesült Királyság felfüggesztett néhány fegyvereladást Izraelnek, míg az Egyesült Államok egy fegyverszállítmányt mondott vissza.

Hírdetés

Macron bírálta a gázai tűzszünet elérésére irányuló diplomáciai erőfeszítések kudarcát is.  Azt hiszem, nem hallgatnak meg minket” – mondta Macron, és „hibának” nevezte a tűzszünet hiányát, beleértve Izrael jövőbeli biztonságát is.

Ez haragot és gyűlöletet szül majd – tette hozzá.

A regionális háború kockázatának növekedésével Macron szerint fontos lenne az eszkaláció elkerülése. Az egymást követő Libanont ért izraeli támadásokat követően kijelentette, hogy

a libanoni népet nem szabad „feláldozni, és Libanonnak nem szabad új Gázává válnia.

Irán felajánlotta , hogy támogatja a libanoni tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket, de azzal a  feltétellel, hogy Izrael leállítja katonai hadjáratát Gázában.

Orientalista.hu-Al-Isfahani, Zenobia (Kuwait Times, Politico)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »