Macron figyelmeztet: A NATO agyhalott lett

Macron figyelmeztet: A NATO agyhalott lett

Emmanuel Macron, francia elnök azt nyilatkozta a The Economistnak, hogy a NATO agyhalottá vált, miközben figyelmeztette az európai országokat, hogy már nem támaszkodhatnak Amerikára védelmileg, mint szövetségesek.

Amit jelenleg tapasztalunk, az a NATO agyhalála.

Az Egyesült Államok vezette katonai blokk „csak akkor működik, ha az utólagos garancia önmagában működőképes” – mondta a francia elnök:

“Azt állítom, hogy újra kell értékelnünk a NATO hatékonyságát az Egyesült Államokkal szembeni elkötelezettség fényében.”

Macron azt mondta, hogy Washington „hátat fordított nekünk”, ezt a lépést bizonyította az amerikai csapatok Szíriától északkeletre való kátcsoportosítása és kurd szövetségeseik cserbenhagyása.

Hírdetés

Az elnöktől megkérdezték, vajon hisz-e a NATO-alapító szerződés 5. cikkének hatékonyságában, amely azt mondja, hogy ha egy tagállamot külső támadás ér, akkor a tagországoknak rohanniuk kell a védelmére.
– Nem tudom – mondta -, vajon mit jelent holnap az ötödik cikk?

Eközben, állította Macron, ” a NATO egy szakadék szélén ” áll , és ” már nem tudja irányítani a sorsunkat”, hacsak nem kezd geopolitikai hatalomként viselkedni.
Ennek érdekében Európának vissza kell nyernie „katonai szuverenitását” és folytatnia kell a párbeszédet Moszkvával.

Macron arra kéri az Európai Uniót és a nyugati országokat, hogy vizsgálják felül a világban betöltött szerepüket és alkalmazkodjanak az új globális valósághoz. Augusztusban azt mondta, hogy a „nyugati hegemónia” véget ért, és hiba lenne Oroszország elszigetelésével próbálkozni.

Donald Trump amerikai elnök erőteljesen kritizálta a NATO tagállamait, például Németországot, hogy nem fizették meg tagdíjukat a katonai tömbnek. A múlt hónapban bejelentette, hogy az amerikai csapatok a török ​​invázió előtt elhagyják a kurdok által ellenőrzött területeket Szírián. Trump ezt a döntést a NATO szövetségeseivel folytatott konzultációk nélkül hozta meg.

FOTÓ © REUTERS / Regis Duvignau

The post Macron figyelmeztet: A NATO agyhalott lett appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »