Macron európai védelmi egységet szervez, Moszkvában kiürült a kassza

Macron európai védelmi egységet szervez, Moszkvában kiürült a kassza

Krím annektálása, látványos szíriai bombázások, bejelentett új csodafegyverek. A fegyverkezés hírei ellenére Oroszország védelmi kiadásai tavaly ötödével csökkentek. Eközben a francia elnök egy tíz országból álló európai védelmi szövetséget épít arra az esetre, ha Amerika nem segítene Európának.

Két héttel a márciusi orosz elnökválasztás előtt Vlagyimir Putyin moszkvai évértékelő beszédében nagyszabású haditechnikai bejelentést tett. Más fegyverek mellett bemutatott egy új, atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát, amely bármilyen rakétavédelmi rendszeren áthatol. Eközben az orosz hadsereg a szíriai fronton élesben letesztelte korábban hadrendbe állított fegyvereit.

Mégis, a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerdán közzétett jelentése szerint a Kreml tavaly egyötödével csökkentette védelmi kiadásait. Ez 20 év alatt az első ilyen mértékű, drasztikus leépítés.

Hírdetés

„Alapvetően súlyos gazdasági problémái vannak Oroszországnak 2014 óta. A védelmi szektor persze prioritást élvez náluk, de 2017 óta tarthatatlan a költségvetés, így már a védelmi kiadásokhoz is hozzányúltak. Egyszerűen nincs pénzük” – mondta Siemon Wezeman, a kutatóintézet vezető elemzője.

A svéd kutató szerint a nagyhatalmi státusz díszleteinek a fenntartása alapvető fontosságú Putyin számára, a szíriai hadműveletekre nagy pénzeket szántak, hogy politikai befolyást szerezzenek a régióban, de a valóságban takarékosságból a katonai programok egy részét leépítették, egyes fejlesztések pedig jelentős csúszásban vannak.

A leépítéssel Oroszország már csak a negyedik a világon a katonai kiadások tekintetében, az Egyesült Államok, Kína és Szaúd-Arábia után.

Európa bajban érzi magát, miután Donald Trump a NATO védelmét csak az azért rendesen fizetők számára tartaná fenn. Amerika visszavonulása esetére ezért Emmanuel Macron francia elnök egy tíz államból álló európai védelmi szövetség felépítésén dolgozik, amelynek tagja lesz az EU-ból kilépő Nagy-Britannia is. Júniusban írják majd alá az erről szóló szándéknyilatkozatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »