Macron arra buzdította az EU-polgárokat, hogy ne hallgassanak a nacionalistákra "nagy terve" végrehajtása közben

A „francia újjászületés” megteremtésének szándékáról beszélt Emmanuel Macron francia elnök vasárnap, egyúttal azt ígérte, hogy 2018-ban folytatja a megkezdett reformokat, nem utolsósorban a francia-német együttműködésre támaszkodva.

„A 2017-ben megkezdett mély átalakulások változatlan erővel folytatódnak majd 2018-ban” – hangoztatta az este a mindössze 40 éves államfő a megválasztása óta első újévi üzenetében, amelyben az oktatás, a munkaügy és klímaváltozás ügyére helyezte a hangsúlyt.

„Tudom, hogy önök közül sokan nem értenek egyet” a kormány politikájával, „én ezt tiszteletben tartom, és mindig meg fogom hallgatni (…) mindazonáltal nem fog megállítani a cselekvésben” – mondta Macron a szokás szerint az Élysée-palota egyik irodájából élőben sugárzott televíziós beszédében, háta mögött a francia és európai uniós zászlóval.

A centrista és Európa-barát programmal májusban elnökké választott Macronnak már az év második felében sikerült keresztülvinnie a francia parlamenten több reformot, köztük – jelentős tiltakozások ellenére – a munkatörvénykönyv reformját, miközben a francia gazdaság is erőre kapott, csakúgy mint Európa számos más országában.

A reformok „a 2018-as évben is folytatódni fognak, ugyanazzal az erővel, változatlan ritmusban és intenzitással” – hangsúlyozta Macron, akinek a népszerűsége a nyári visszaesés után a felmérések szerint emelkedőben van.

Az oktatás ügyéről azt mondta, hogy ott szintén „a társadalmunk középpontjában álló munkára kell helyezni a hangsúlyt”, mivel, mint mondta, „a nemzetünket a munka teszi majd még erősebbé”.

Hírdetés

Az uniós polgárokhoz fordult

Emmanuel Macron egyúttal az európai polgárokhoz fordult, a támogatásukat kérve egy Európa érdekeit szolgáló „nagy terv kialakításához”, hangsúlyozva, hogy ehhez szüksége van mindannyiukra. Egyúttal arra buzdította az európaiakat, hogy ne hallgassanak „se a nacionalistákra, se a kételkedőkre”.

„Mélyen hiszem, hogy Európa jó Franciaországnak”, és „arra van szükségünk, hogy újra rátaláljunk az európai ambíciókra” annak érdekében, hogy Európa „képes legyen felvenni a lépést Kínával és az Egyesült Államokkal” – hangsúlyozta.

Macron hozzátette, hogy e téren mindenekelőtt folytatni fogja a szoros együttműködést és eszmecserét Németországgal és „német barátainkkal”.

A francia elnök végül hangot adott annak a meggyőződésének, hogy meg fogják nyerni az iszlám terrorizmussal szembeni harcot „a Közel-Keleten, a Szahel-övezetben” és francia földön is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »