Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár…

Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár…

A környező országok közül a Szlovákiából átjárók járnak a legjobban, ha járművüket Magyarországon tankolják meg – mióta itt 480 forintban határozták meg az üzemanyag árát. Benzinturizmusról azonban nem beszélhetünk, legfeljebb azok használják ki a lehetőséget, akik más okból egyébként is átjárnak a határ magyar oldalára. Vagy a külföldi fuvarozók

„Ausztriába ingázunk Mosonmagyaróvár környékéről minden nap: mióta 480 forint lett az üzem-anyag, itthon tankolunk. Igaz, sokáig nem láttuk a különbséget a két ország árai között, mert mióta nyugati szomszédunk gyakorlatilag lezárta az országot, otthon vagyunk, az üzletek zöme is bezárt. Amikor nagyjából ugyanannyi az üzemanyag ára kinn és itthon is, akkor inkább az osztrák kutakon töltjük meg a tankot, abban az üzemanyagban nagyobb a bizodalmunk” – mondták megkérdezett Győr-Moson-Sopron megyei munkavállalók. Ausztriában egy liter 95-os benzin átszámítva 526, a gázolaj 519 forintba kerül – tehát 40-50 forintot spórolhat az, aki onnan átjár tankolni. Ilyen viszont nem sok akad, szinte kizárólag olyan, akinek egyébként is dolga akadna Magyarországon.

Szlovákia felől is hasonló volt a helyzet, bár itt azért többet lehetett fogni egy magyarországi tanko-lással. Megnéztük: a medvei töltőállomáson a gázolaj 1,409 euróba került, ami a forint gyengülése után a csütörtöki középárfolyamon átszámítva 519 forintot jelent. A 95-os benzin még drágább, 1,51 euró, vagyis 556 forint. Érezhető a különbség: innen 10 kilométerre, az első győri töltőállomáson literenként 76 forint spórolható, mióta november 15-től Magyarországon 480 forintban maximálták a benzin és a dízel árát. „Győrben volt egy megbeszélésem, gyors vásárlással is összekötöttem, ha-zafelé pedig tankolok: összességében több tíz eurót takarítottam meg ezzel az úttal” – mondta az egyik győri töltőállomáson egy névtelenséget kérdő dunaszerdahelyi férfi.

Hírdetés

Speciális helyzetben vannak azok a szlovák állampolgárok, akik a határ magyar oldalára költöztek, például Rajkára. Ők a mostani helyzetben egyértelműen itt tankolnak. A Duna túloldalán, a kis-csal-lóközi Doborgazról (Dobrohost) viszont senki sem járt át csupán az üzemanyagért. Boráros József sem: meg is indokolta, miért.

Macerás: én egy hónapban legalább hétszer tankolok 50 euróért, az hét átautózást jelentene. Ráadásul forintot kellene váltanom, nem biztos, hogy a legjobb árfolyamon sikerülne. Most még a kijárási tilalom is életbe lépett Szlovákiában. Igaz, ha munkaügyben jövő héten Dunakilitire látogatok, akkor hazafelé valószínűleg megtankolom a dízel autómat.”

A 480 forintos ár nyertesei a külföldre tartó külföldi fuvarozók lehetnek, akik akár Ausztria, Szerbia vagy Szlovákia felé haladnak – mindhárom országban többe kerül az üzemanyag literje, így a határ előtt olcsóbban megtankolnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »