Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja

Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja

Augusztus 23-a a totalitárius diktatúrák – a nácizmus, a fasizmus és a kommunizmus – áldozatainak európai emléknapja. Az emléknapot – amelyet az Európai Unió azzal a céllal hívott életre, hogy megerősítse a kollektív nemzeti emlékezetet és egyben ösztönözzön a közös felelősségvállalásra – mai formájában 2011 óta tartják meg az EU tagországai.

„Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek” – fogalmazott Václav Havel volt cseh államfő 2008 júniusában, az Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferencián tartott megnyitóbeszédében Prágában.

A konferencia résztvevői akkor azt javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. Ugyanazon év szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők nyilatkozattervezetet nyújtottak be az Európai Parlament (EP) számára, melyben arra tettek javaslatot, hogy emléknap formájában az Európai Unió emlékezzen meg a totalitárius rendszerek áldozatairól. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről és javasolták az emléknap megtartását.

Az uniós országok igazságügyi miniszterei magyar−lengyel−litván kezdeményezésre 2011 júniusi luxembourgi tanácskozásukon elfogadták a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot, emléknapul pedig az 1939-ben Moszkvában megkötött, ún. Molotov–Ribbentrop-paktum – más néven Hitler−Sztálin paktum – aláírásának napját, augusztus 23-át választották.

Ezt követően 2011. augusztus 23-án az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei Varsóban közösen rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt, illetve nemzetközi konferenciát rendeztek a Varsói Felkelés Múzeumában. Ezen nyilatkozatot fogadtak el az áldozatok iránti felelősségről és kijelentették, hogy mindent megtesznek a hasonló cselekmények megismétlődésének megakadályozására.

Hírdetés

Az emléknap alkalmából ezen a napon Európa-szerte tartanak megemlékezéseket, szerveznek emlékprogramokat.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Terror Háza Múzeumban rendezett idei hazai megemlékezésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a két nagy diktatúra úgy kezdte a második világháborút, hogy egymás szövetségese volt, hiszen a paktum titkos záradékában felosztották egymás között Közép-Európát és Lengyelországot. A barna és a vörös diktatúra „nagyon jól megértette egymást” – fogalmazott, hozzátéve, hogy pont azt támadták, ami Európát európaivá tette: annak keresztény alapjait, gyökereit, hiszen intézményesen is üldözték az egyházat. A náci és a kommunista eszmék követői a történelemben időről időre mindig egymásra találnak – állapította meg a politikus.

* * *

Forrás: Wikipedia; Múlt-Kor (1., 2.)

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »