Ma szavazhattak először a szaúd-arábiai nők

Ma szavazhattak először a szaúd-arábiai nők

Megkezdődtek Szaúd-Arábiában szombat reggel a helyhatósági választások, amelyeken először indulhatnak és szavazhatnak nők. A szaúdi királyság volt az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat és nem szavazhattak választáson. A férfiak és a nők azonban egymástól elkülönítve adják le voksukat a szavazóhelyiségekben.

Az idén januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a voksolásokon. Az intézkedés bevezetésekor az „erkölcsi romlás” veszélyére figyelmeztettek a helyi vallástudósok, az uralkodó azonban több mint két éve újabb, a női emancipáció irányába mutató lépést tett: 30 nőt is beválasztott a 150 fős súratanácsba, a kormány fő tanácsadó testületébe.

Hírdetés

A helyhatósági választásokon azonban nem lesz ekkora tolongás, a hivatalos adatok szerint ugyanis csupán 130600 nő iratkozott fel a választói névjegyzékre – számuk nagyjából a tizede a listán szereplő férfiakénak.

A voksoláson mintegy 900 női és hatezer férfi jelölt száll versenybe azért, hogy helyet kaphasson a csak korlátozott hatalommal bíró 284 községi tanács valamelyikében. A testületekbe a tagok kétharmada választások útján kerül be, a többieket kinevezik. Sok női képviselőjelöltet kizártak a megméretésből, míg mások maguktól léptek vissza, főleg a helyi vallási vezetők nyomására.

Az AFP által megszólaltatott egyik nyugati diplomata szerint „hatalmas meglepetés lenne”, ha egyetlenegy nőt is megválasztanának a szombati voksoláson, így a nőknek inkább csak arra van reális esélyük, hogy kinevezés útján kerüljenek a tanácsba.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »