Ma jön a nagy bejelentés, az EKB véget vet egy korszaknak

Ma jön a nagy bejelentés, az EKB véget vet egy korszaknak

Várhatóan az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön, vagyis ma megteszi azt a bejelentést, amivel véget vet pénzügyi korszaknak Európában. A bejelentéstől az elemzők azt várják, hogy az EKB meredek kamatemelés mellett határozza el magát, amit már a jövő hónapban elkezd. Ezzel lezárul egy sokéves eszközvásárlási, inflációhajlamú monetáris politika.

Míg a 19 euróövezeti tagállambna az infláció mértéke új rekordokat döntött (az átlag 8,1 százalék volt), a kamatemelés viszonylag későn jön, júliusban. Az Egyesült Államokban a Fed már a második kamatemelésen is túl van.

A kamatemelés pénzt von ki a gazdaságból, ezzel csökkentve az inflációt, de egyúttal lassítja a gazdaságot, mert megdrágítja a hitelfelvételt. Elemzők szerint a kulcskérdés az, hogy az EKB mennyire agresszív lépésre szánja rá magát. Szlovákia, Hollandia és Ausztria a merészebb, 50 bázispontos (0,5 százalékpontos) kamatemelés mellett érvel, a többiek a fokozatosabb átmenetet preferálják (25 bázispont körül).

Hírdetés

Ezenfelül az EKB várhatóan visszavágja az eurozóna gazdasági növekedési előrejelzéseit, bár elég optimistán 2024-re már a 2 százalékos irányadó inflációs értéket tűzi ki célul. (Mivel az infláció és a gazdasági problémák kiteljesedését a 2022-es év második felében és 2023-ra várják a szakértők, a 2024-es 2 százalékos infláció enyhén szólva is erőltetett menet lesz).

Ahogy mindig, a kötvénypiacon már elkezdték beárazni a mai bejelentés várható következményeit. Ökölszabály, hogy ha az Európai Unió tagállamai gazdasági problémákkal küzdenek, akkor a befektetők elfordulnak az olasz (és a többi eladósodottabb déli tagállam) kötvényeitől, és megnő a kereslet a német, holland, osztrák kötvények iránt. A kamatemelés hírére már el is kezdődött – nem véletlenül pártolja Hollandia és Ausztria a meredek kamatemelést.

Kérdés, milyen következményekkel és politikai lecsapódással jár ez majd a déli tagállamoknál. A kamatemelés ugyanis növeli az egyébként is eladósodott olaszok és görögök kamatköltségét, és áttételesen – mivel a nagyobb kamatköltségek növelik a fizetésképtelenség kockázatát – a kockázati felár költségét is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »