Ma is volt közös ballib sajtótájékoztató: ellenállni szeretnek, viselni a következményeit kevésbé

Csütörtök délelőtt tárgyalta az Országgyűlés házbizottsága, hogy milyen büntetést kapnak azok az ellenzéki képviselők, akik a december 12-i botrányos ülésnapon részvevői voltak a tiltakozásnak. Mindössze két napirendi pont volt, de nem nagy meglepetésre az ellenzéki képviselők igen csalódottan távoztak.

„Két témát tárgyalt meg a Házbizottság, eléggé egyoldalúan”, mondta Vadai Ágnes az összellenzéki sajtótájékoztatón. A DK képviselője ismertette: az egyik az ellenzéki képviselők december 12-i magtartásának szankcionálására vonatkozó házelnök indítvány volt, a másik pedig egy közös ellenzéki, konkrétan az MSZP és a DK által benyújtott javaslat annak vizsgálatára, hogy megsérült-e a képviselők mentelmi joga az MTVA-székházban.

Vadai szerint az világosan kiderült, hogy a kormánypárt képviselői semmiféle ellenzéki felvetésre nem kívánnak érdemi választ adni, ahogyan a vitára sem volt esély egyik témában sem. Kövér szankciós javaslatát azonban támogatták, amit – mint a jogorvoslati folyamatot később Burány Sándor, a Párbeszéd képviseletében részletesen ismertette – ezután megfellebbezhetnek a képviselők, ha pedig így tesznek, arról az Országgyűlés plenáris ülése dönt. Ezt a határozatot később bíróság elé is vihetik az érintettek.

A büntetések ügyében Vadai szerint nem született konszenzus, de nemcsak a DK, valamennyi ellenzéki párt elfogadhatatlannak, úgy céljában, mint mértékében törvénytelennek tartja a szankciókat.

Hírdetés

Éppen ezért valamennyi hazai és nemzetközi fórumon meg fogják támadni a vonatkozó határozatokat.

Brenner Koloman a Jobbik-frakció részéről úgy vélte, az intézkedésnek egy célja van: megfélemlíteni az ellenzéket.

– Minden további lépést egyeztetünk a többi ellenzéki párttal, soha nem adjuk fel a harcot – mondta.

Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint a kordonbontó, ellenzékiként mindenféle obstrukció eszközével élő Fidesztől bárminemű szankcionálása az ellenzéki politikának nevetséges. Úgy folytatta, hogy a büntetés mértéke egy hatalommániás ember szánalmas erőlködése, ami nem tántoríthatja el az ellenzéket attól, ami szerinte a dolguk, „hogy egy négymillió ember életét megnyomorító törvényt nem hallgathatunk el".

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője szerint egyértelmű, hogy nem ők sértették meg a Ház méltóságát, hanem a kormánypárti képviselők.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya közölte: „a képviselőkre ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint az emberekre. Ha nem tartják be azokat, és az ülésteremben agresszívan, erőszakosan viselkednek, akkor annak nyilvánvalóan kell hogy legyen következménye. Erre tett javaslatot a házelnök a törvényekkel összhangban, és ezt a javaslatot támogatta a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja”.

Videón a balliberális baráti kör mai fellépése:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmagyarinfo%2Fvideos%2F2232280230144440%2F&width=480&show_text=false&height=270&appId

(Index – Népszava – Mérce nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »