Ma eldől, ki lesz a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

Ma eldől, ki lesz a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

Freund Tamás neurobiológus és Pléh Csaba pszichológus indult a posztért. Ezekben a percekben is zajlik az a 24 órás, online szavazás, amely hétfő délután, a szintén online zajló akadémiai közgyűlés lezárása után kezdődött. A voksoláson az elnök személye mellett az MTA főtitkáráról, főtitkár-helyetteséről és alelnökeiről is döntenek.

Július 6-án, hétfőn online folytatódott a Magyar Tudományos Akadémia múlt héten, a testület webszerverét ért támadás miatt félbeszakadt közgyűlése. Az ülésen megválasztják az Akadémia új elnökét is, amely posztért ketten indulnak:

Freund Tamás neurobiológus és Pléh Csaba pszichológus, nyelvész.

Freund Tamás múlt héten az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangúlyozta, hogy az Akadémiának rendeznie kell a kapcsolatát a kormánnyal. Szerinte ki kell építeni egy kétirányú kommunikációs csatornát a kabinettel, és az MTA-nak segítenie kell a különböző döntések, törvények megszületését, ugyanakkor a kormánynak is nyitottnak kell lennie a testület javaslataira.

„Az elmúlt két évben, amikor hosszas tárgyalások eredményeképpen végül mégiscsak elveszítette az Akadémia a kutatóhálózatát, akkor eléggé megromlott a viszony a kormánnyal, és sajnos az Akadémia bizonyos mértékig le is járatódott, médiaössztűzbe került, és a társadalmi támogatottsága ennek következtében csökkent is. Ez így biztos, hogy nem mehet tovább.

Az Akadémia nemzeti intézmény, és éppen ezért nem is lehet ellenzékben.

Nem áshatja be magát egy lövészárokba, minden egyes pillanatban a nemzetet kell szolgálnia” – fogalmazott.

Hírdetés

A másik elnökjelölt, Pléh Csaba ugyancsak az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy közösséggé fejlesztené az MTA tagságát, a testület ugyanis együttműködve új tudományos értéket tudna létrehozni. Szerinte az Akadémiának nyitottabbnak kell lennie az egész társadalom felé.

„Fontos feladata, hogy a társadalom felé világasoson megmutassa, hogy mi is a tudomány működésmódja, mik adott kérdésekben a jelenleg létező tudományos álláspontok, és tükröt tartson a társadalom elé, hogy kicsit észszerűbben, és a tudományos érvelési módot is ismerve vigyük napi ügyeinket.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak befelé forduló legyen.

Továbbá az Akadémiának nagyon fontos lenne a fiatal nemzedék felé fordulnia” – hangsúlyozta.

Az elnökjelöltekre és a testület többi vezető tisztségviselőjére az Akadémia e-választási rendszerében

24 órán keresztül lehet voksolni. A szavazás kedd délután zárul,

a szavazások eredményét várhatóan szerdán délután hirdetik ki, azután az új elnök és Lovász László leköszönő elnök beszéde, illetve az új vezetők online sajtótájékoztatója következik.

Nyitókép: MTA

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »