Ma délután országos megmozdulások várhatók. Fico összerántotta a biztonsági tanácsot. Percről-percre

Ma délután országos megmozdulások várhatók. Fico összerántotta a biztonsági tanácsot. Percről-percre

A Kuciak-Kušnírová-gyilkosság 12. napján (a gyilkosság napvilágra kerülésétől számítva, mert a haláluk idejét még mindig nem lehet tudni) országos megmozdulások lesznek. A tüntetőjellegű, de békésnek szánt “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” néven megszervezett tömegdemonstráció a legtöbb szlovákiai városban ma késő délután 17:00-kor kezdődik (pontosabb információ lást a képen, lent). 

Robert Fico és pártja, a Smer a szervezetőket Soros-kapcsolatokkal vádolta meg, majd Tibor Gašpar bejelentette, hogy fokozott rendőri intézkedések várhatók a biztonság szavatolására, bár saját bevallása szerint szigorúan kikötötte a rendőröknek, hogy “maximális mértékben legyenek toleránsak”, de azt is mondta, hogy rendbontó szándékú elemek is készülnek részt venni a megmozdulásokon. Tegnap késő este érkezett a hír, hogy Robert Fico összehívta a Biztonsági Tanácsot, amelynek tagjai:

A szervezők szerint ők is mindent megtesznek a rendbontás és a provokációk elkerülésére. „Nagyon köszönjük minden tisztességes rendőrnek, hogy segítenek nekünk”, mondták.

A tervezettől két nappal korábban, már ma hazatér a Maldív-szigetekre feleségével elutazó most-hidas pártelnök, Bugár Béla. Azt nem lehet tudni, hogy változott-e az álláspontja múlt csütörtök óta, illetve hogy milyen választ ad Fico sorosozó retorikájára, amellyel a kormányfő több most-hidas vezető politikusnál „átlépte a határt”.

A délelőtt folyamán várható egy Fico-sajtótájékoztató, majd koradélután megkezdi tárgyalását a három legfőbb közjogi méltóság, ahol Andrej Kiska államfő, Robert Fico kormányfő és Andrej Danko házelnök ül tárgyalóasztalhoz. A dolog furcsasága, hogy ezúttal Danko vállalta magára a közvetítő szerepét a két fél között.

Maradjon velünk, kövesse az eseményeket percről-percre a Körképen!

Hírdetés

***

9:15 – A Főiskolák Diáktanácsa (Študentská rada vysokých škôl) elnöke, Lovász Bálint szerint mindegyik szlovákiai közegyetem rektori vagy dékáni szabadot adott a hallgatóknak ma délutánra. A dékáni/rektori szabadot azért kérvényezte a Diáktanács, hogy a hallgatók részt vehessenek a mai országos megmozdulásokon, tüntetéseken. Lovász elmondása szerint néhány magániskola is eleget tett a felhívásnak.

Megmozdulások Szlovákiában:

Megmozdulások a világban:

Ami tegnap történt: 

Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »