Ma délután „eltűnt” a Beva elnöke

Ma délután „eltűnt” a Beva elnöke

Bogdán Tibor, aki miniszteri főtanácsadó is, váratlanul lemondott a Befektetővédelmi Alapnál (Beva) betöltött tisztségéről.

Bogdán Tibor igazságügyi minisztériumi főtanácsadó, aki a sajtóban sokat emlegetett, Trócsányi miniszter nevét is viselő ügyvédi iroda egyik társtulajdonosa, tavaly szeptemberben került a – Quaestor-károsultak kifizetéséért is felelős – Befektetővédelmi Alap élére. Megbízatása ugyan egy évre szólt, a Beva honlapján azonban a mandátum lejártánál a 2018. augusztus 26-át jelölték meg. Ma délután a két időpont közötti eltérésről érdeklődtünk, és az alábbi meglepő választ kaptuk: a 2018-ig tartó időszak az igazgatósági tagságra vonatkozik, de a honlap úgyis hamarosan frissülni fog, mert Bogdán Tibor már lemondott a tisztségéről. A honlap valóban frissült, és alig tíz perc múlva már nem volt elnöke a befektetők védelmére létrehozott intézménynek. Később ezt a Beva elektronikus levélben is megerősítette: mint írta, Bogdán igazgatósági tagsága és elnöki megbízatása 2016. június 15-én lemondással megszűnt. Telefonon kerestük Bogdán Tibort, hogy lemondása okairól érdeklődjünk, de idáig nem sikerült utolérni.

Hívásunk előtt még Bogdán Tibor volt feltüntetve elnökként a Beva honlapján
Fotó: MN-archívum

Hírdetés

Kéz a kézben

Bogdán Tibor, valamint a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda már korábban is többször élvezte a sajtó kitüntetett figyelmét: a miniszter cégtársa – a minisztérium honlapjának tanúsága szerint – kiemelt kodifikációs ügyekben látja el tanácsokkal a tárcát, alkalmanként a kormányüléseken is részt vesz – ezt Lázár János is megerősítette lapunknak. Bogdán, aki a szóbeszéd szerint nem örvend nagy népszerűségnek a minisztériumban, és jogalkotási ügyekben megkerülhetetlen, tanácsadói tevékenységét díjazás nélkül, határozatlan ideig végzi. „Áldozatos munkáját” az igazságügyi miniszter az idén március 15-én kitüntetéssel jutalmazta. Arra a kérdésünkre, hogy a főtanácsadó ezt a munkát esetleges beosztottakkal együtt végzi-e, még nem kaptunk választ az igazságügyi tárcától.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda sajtóhírek szerint több MNB-s alapítvány képviseletét is ellátta, ezenkívül az iroda képviseli az államot például abban a perben, amelyet az LMP indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságáért.

A paksi iratok ügyével kapcsolatosan az Igazságügyi Minisztérium korábban azt közölte: mivel Trócsányi László szünetelteti a tevékenységét az ügyvédi irodájában, így sem összeférhetetlenségről, sem etikai kérdésről nincs és nem is lehet szó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »