Lullázás 13.: Egy kihagyott lehetőség: Űrtávközlési Földi Állomás (Taliándörögd)

Lullázás 13.: Egy kihagyott lehetőség: Űrtávközlési Földi Állomás (Taliándörögd)

Ennél jobban nem lehet megközelíteni…

Valószínűleg Taliándörögd neve keveseknek ismerős… Ha hallottak róla, inkább a Művészetek Völgyének közelségének, s esetleg a templomromoknak köszönhető (igaz, a Balaton-felvidéken ez nem számít ritkaságnak), pedig ennek a falunak egyedülálló kincse van: az Űrtávközlési Földi Állomás. Az Állomást 1977-ben építették, 1978-ban kezdte meg működését. Kezdetben csak TV adásokat közvetítettek, majd a szolgáltatásokat a telefon és internet forgalommal is bővítették, folyamatosan korszerűsítették, egészen a 2005-ös leállításig.

Az Állomáson megtalálhatók minden korszaknak a berendezései, Magyarország egyetlen űrtávközlési objektumaként alkalmas lenne arra, hogy a technikatörténet iránt érdeklődők zarándokhelye legyen… De sajnos csak feltételes módban, mert a létesítmény nem látogatható.

Hírdetés

A Balaton környékén nagyon sok látnivaló van, de ezek jó része az „eső esetén, ha a közelben nyaralunk, nézzük meg” kategóriába esnek, miközben parlagon hagyjuk a valóban izgalmas és érdekes látványosságok egy részét. Talán érdemes lenne ezeket is fejleszteni és egy integrált idegenforgalmi stratégia részeként ajánlani az utazóknak, hiszen, bár fontosak, nem lenne szabad, hogy Magyarország csak a bulit és a fürdőzést jelentse a külföldieknek.

Az Űrtávközlési Földi Állomás Taliándörögd és Öcs között kb. félúton fekszik, jelenleg nem látogatható – de remélem, ez az információ hamarosan elavultnak minősül.

Korábban:

Lullázás 12.: Szigligeti, de vár, nem Ede

The post Lullázás 13.: Egy kihagyott lehetőség: Űrtávközlési Földi Állomás (Taliándörögd) appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »