Lukasenka: Európa alábecsüli a harmadik világháború lehetőségét

Lukasenka: Európa alábecsüli a harmadik világháború lehetőségét

Az európai országok alábecsülik a harmadik világháború lehetőségét – jelentette ki Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szedán.

“Az európaiak hibrid háborút folytatnak ellenünk, Oroszország és Kína ellen. Így nem csak erőteljes feszültséget szítanak, de alábecsülik a harmadik világháború lehetőségét is”

fogalmazott Lukasenka a Sky News Arabia televíziónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy az “európaiak” politikusokat és nem nemzeteket ért. Úgy vélekedett, az európai országok az USA gyarmati gyámsága alatt vannak, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok kapcsolatát “egy nagyváros és a kolóniák” közti viszonyhoz hasonlította.

Hírdetés

Lukasenka tavaly nyáron hatodszor is megnyerte az elnökválasztást, ám azon túl, hogy politikai ellenfeleit nyilvánosság peremére szorította, a választásokat nagy valószínűséggel elcsalta. Emiatt országos szintű tüntetések robbantak ki a nagyvárosokban, a legfontosabb állami cégekben pedig sztrájkok kezdődtek. Lukasenka hatalmát nem sikerült megdönteni.

Európa és Fehéroroszország között legutóbb azért romlott meg látványosan a viszony, mert egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair járatot a fehéroroszok vadászgépekkel kényszerítettek leszállásra Minszkben, hogy őrizetbe vehessék az ellenzéki újságírót és aktivistát Raman Prataszevicset valamint partnerét. Lukasenka a gép landolásra kényszerítését tagadja, azt állítja, erre semmilyen bizonyíték nincs.

Körkép.sk, Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »