Lucifer miatt szenved Európa

Nem csak Magyarországon teszteli az emberek tűrőképességét a rekordokat feszegető hőség. A Kárpát-medence északabbra fekvő területein, de még Lengyelországban is érezhető az utóbbi évek legerőteljesebb hőhulláma – hangzott el a V4 Híradóban.

A Lucifer néven is emlegetett hőhullám Dél-Európában okozza a legtöbb gondot, de Szlovákia keleti részein is megviseli az embereket a rendkívüli forróság.

Kassán locsolóautók hűtik a villamossíneket, Eperjes és Nagymihály lakói kutaknál, szökőkutakban igyekszenek enyhülést találni, de most senki nem szól rájuk. “Ha valaki ilyen nagy hőségben fel akar frissülni, azt megértjük” – mondja Eperjes szóvivője.

A hőmérő 31 és fél fokot mutat, de nem enyhébb az időjárás Csehország déli részén sem, ahol szintén harminc fok feletti hőmérsékleteket mértek.

A hőhullám északabbra, még Lengyelországban is okoz nehézségeket. A szokatlan időjárás miatt megdőlt a nyári áramfogyasztási csúcs is az országban, de a légkondicionáló készülékek nem fenyegetik az ellátást a hálózatot üzemeltető vállalat szerint.

Hírdetés

Lucifer miatt szenved Európa

Nem csak itthon, hanem Európa több országában is pokoli hőséget hozott az elmúlt napokban a Lucifer névre keresztelt hőhullám. Megkárosította a termést, lángra lobbantotta az aljnövényzetet.

Pénteken a kontinens több országában már negyven fok felett volt a hőmérséklet, elsősorban a keleti és déli területeken.

A Meteoalarm a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki 10 országra, köztük Magyarország nagy részére. A hatóságok arra kérik az embereket maradjanak hűvös, zárt helyen és igyanak a szokásosnál több vizet.

Az előrejelzések szerint még a jövő héten is marad a kánikula, a helyenként negyven fok körüli hőmérséklettel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »