Lovas István: Nem létezik a Soros-egyetem „elit” státusza

Lovas István: Nem létezik a Soros-egyetem „elit” státusza

Megjelent a londoni központú Quacquarelli Symonds Higher Education Ranking 2018-as felsőoktatási világrangsora. Elsősorban ez az a rangsor, amelyre a Soros-egyetem külső propagátorai hivatkoznak, amikor a „CEU”, a Közép-európai Egyetem globálisan kiváló, Magyarországon vezető felsőoktatási tanintézménye státuszát méltatják.

A Quacquarelli (QS) 2018-as rangsorán nyoma nincs a Central European Universitynek, azaz a magyarországi Soros-egyetemnek. E listán az első helyezett a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a második a kaliforniai Stanford Egyetem, a harmadik a Harvard Egyetem. A szegedi egyetem az 501–550-es, a debreceni a 651–700 helyen található, ahol az Eötvös Lóránd Egyetem. A Corvinus a 801–1000. helyezési kategóriában található.

Ellenőriztük a Soros-egyetem helyét a többi használatos világrangsorban. A CEU a Times Higher Education Learnings világranglistáján a 301–350-es kategóriában található. Itt az Oxford Egyetem vezet. Második a California Institute of Technology. Harmadik a Stanford Egyetem. A talán legtárgyilagosabb, igen széles körben használt Shanghai Global Ranking listáján George Soros egyeteme nem található a világ ott értékelt, ötszáz legjobbja között. Itt az első a Harvard Egyetem, a második a kaliforniai Stanford Egyetem. A világ harmadik legjobbja szintén a Kaliforniában lévő Berkeley Egyetem. Végül megnéztük a híres CWUR globális egyetem rangsorát, ahol szintén a Harvard az első és a Stanford a második, az MIT a harmadik.

Hírdetés

A Soros-féle Közép-európai Egyetem ezen a rangsoron szintén nem lelhető fel. Lapunk április 4-i számában megjelent cikkében felhívtuk olvasóink figyelmét arra, hogy a Times Higher Education listáján a CEU elérhetőségét saját telefonszáma helyett idegen tollakkal ékeskedve a patinás olasz Scuola Normale Superiore de Pisa egyetem számát adta meg. Ellenőriztük, hogy a csalás napvilágra kerülte után ahhoz továbbra is ragaszkodik-e az intézmény. A Soros-egyetem azóta már a valódi számát és címét adja meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90075/Nem_letezik_a_Sorosegyetem_elit_statusza

Lovas István – www.lovasistvan.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »