Lovas István: Elhallgatott hírek 59. / Nemzetközi sajtószemle

CDU-politikusok Merkelnek: “Hagyja abba a balra csúszást!

Az USA jövője: AMERIGEDDON – a nem hollywoodi film holnap debütál az USA több városában;

vezető török ellenzéki politikus: polgárháború tör ki, ha Erdogan prezidenciális rendszert vezet be; rémtörténetek egy “demokratikus” rémhatalom mindennapjaiból; a legismertebb francia komikus nem léphetett be Kanadába.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

CDU politikusok radikális kurzusváltást követelnek Merkeltől” címmel a vezető német lap arról ír, hogy a CDU berlini köre példátlan dokumentumban azt követeli a párt törvényhozási képviselőitől, hogy a CDU szakítson szinte valamennyi, a kancellár által képviselt politikai beállítottsággal. Az azt aláíró politikusok hangsúlyozzák, hogy nem jobbra csúszást, hanem a „balra csúszás végét” akarják.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Erdogan török elnök egyre ingerültebb, amiért az EU a menekültekért megígért három milliárd eurót még nem utalta át”, kezdődik a német gazdasági-politikai hírportál cikke. Az EU azonban nem akarja a pénzt közvetlenül Törökországnak átutalni, hanem be akar kapcsolni segélyszervezeteket, hogy biztosítsa, az összeget valóban a menekültekre fordítják.

*             *             *

Abban az esetben, ha Törökországban elnöki rendszert vezetnek be, Kemal Kilicdaroglu,  török szociáldemokrata ellenzéki vezető polgárháború veszélyét látja. Az ankarai kormány az ellenzéki politikus kijelentését fenyegetésnek vette.

*             *             *

Egy most nyilvánosságra hozott európai parlamenti tanulmány azt mutatja, hogy az USA az adókerülők globális paradicsoma lett. Az ötven amerikai szövetségi állam közül 14-ben nem szükséges egy cégalapításnál megadni az üzletvezető vagy a tulajdonos nevét. Az amerikai adóparadicsomokban elhelyezett pénzösszeg a világon a saját országhatárokon kívül elhelyezett befektetői pénzek húsz százalékát képviseli. (Ugyanerről a Frankfurter Allgemeine Zeitung is ír itt.)

RUSSIA TODAY

Az uralmon lévő török AKP párt egyik vezető politikusa, Burhan Kuzu arra figyelmeztetett török nyelvű twitter üzenetében, hogy Ankara visszaküldi a migránsokat az EU-ba, ha az Európai Parlament nem hajlandó vízummentes utazást biztosítani a török állampolgároknak, jelenti a globális orosz televízió angol nyelvű hírportálja.

*             *             *

Moszkva a Románia területén lévő Devesulnál a NATO ma működésbe lépő új rakétaelfogó támaszpontját a biztonságot fenyegető veszélynek bélyegezte és hangsúlyozta, hogy az egy kulcsfontosságú nemzetközi szerződést sért. Mihail Uljanov, az orosz külügyminisztérium fegyverellenőrzési kérdésekkel megbízott főosztályának vezetője tegnap kijelentette, „egy európai és globális rakétavédelmi pajzs létrehozása káros hatást gyakorol a stratégiai stabilitásra”. Az oroszok hangsúlyozták, hogy a támaszpont támadó cirkálórakétákkal is felszerelhető. Uljanov közölte, a NATO megsérti a Gorbacsov és Reagan által 1987-ben aláírt INF szerződést (a közép hatótávolságú nukleáris erőkre vonatkozó megállapodás).

FINANCIAL TIMES

Nagy-Britannia kilépése az Unióból az EU szétesését hozhatja magával és fenyegeti a térség békéjét és stabilitását, idézi két volt nemzetbiztonsági tanácsadó véleményét a globális terjesztésű brit lap. Stephen Hadley George W. Bush, Tom Donilon Obama nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Egyöntetűen arra figyelmeztetnek, hogy a brit kilépés kockára teszi „az egységes, szabad és békében élő Európa” háború utáni projektjét.

*             *             *

Az amerikai nagyvárosi területek több mint négyötödében a háztartások jövedelme a 21. században csökkent, mutatta ki egy új kutatás, amelynek eredményei aláhúzzák e ténynek az elnökválasztási kampányban mutatkozó politikai töltetét. A kutatást a Pew Research Center végezte el és annak eredményei fényt vetítenek arra, hogy mi is okozza Donald Trump és Bernie Sanders növekvő népszerűségét. Rakesh Kochhar, a Pew kutatója elmondta a lapnak: „azt láthatjuk, hogy az amerikai középosztály zsugorodása 2000-től 20014-ig széles körű helyi jelenség”. A Pew az amerikai középosztálybeli jövedelmet úgy határozza meg, mint azon felnőttek, akik – a háztartásra vetítve – az országos középjövedelem kétharmada és kétszerese közötti jövedelemmel bírnak.

THE WASHINGTON POST

Indiában egy hindu nacionalista csoport szerint „csak Donald Trump mentheti meg az emberiséget”, idézi az amerikai lap Vishnu Guptát, a nacionalista Hindu Sena csoport alapítóját. A republikánus elnökjelöltség várományosát egyre többen támogatják a twitteren és a facebookon – annak ellenére, hogy Trump korábban barátságtalanul beszélt az indiai hívásközpontokról azzal vádolva az országot, hogy az amerikaiaktól lopnak el munkahelyeket. A hinduistáknak nagyon tetszik Trump muzulmánellenessége.

INFOWARS

Holnap kerül a mozikba egy nem hollywoodi film, az AMERIGEDDON az Egyesült Államokban, amelyről úgy beszélnek, mint „az a film, amelyet a hatalmi rendszer nem akarja, hogy megnézzen”. „Azt mutatja be, hogy mi történik akkor, amikor az amerikai kormány összeesküdik az ENSZ-szel és megtámadják az energiahálózatot. Az AMERIGEDDON egy statáriális törvények által uralt országot mutat be, amelyben a polgárokat megfosztják alkotmányos joguktól és fegyvereiktől” – kezdődik a hírportál cikk a film ismertetéséről. Mike Norris rendező – Chuck Norris fia – a hasonló szellemű amerikaiakat a film támogatására kéri. Arra kérte az embereket, hogy jöjjenek el a mozikba és „mutassák meg Hollywoodnak és a politikusoknak, hogy az igazi hazafiak harcolni fognak jogaikért és azt akarják, hogy értékeiket a mozivásznon képviseljék”. A film lényege azt bemutatni, hogy mi történik akkor, amikor egy kormány azon nép ellen fordul, amelyet védelmeznie kellene. Gary Heavin gyártásvezető elmondta, a film üzenete nagyon időszerű. A forgatókönyvet Mike Norris és Gary Heavin írta és ők filmesítették meg a sztorit.

TIMES OF ISRAEL

Örömmel jelenti olvasóinak az angol nyelvű izraeli lap, hogy a kanadai zsidó közösségek nyomására a montreali repülőtéren a határbiztonsági szervek a híres francia komikust, az ötven éves Dieudonne M’bala M’balát nem engedték be Kanadába és visszaküldték Franciaországba annak ellenére, hogy a Québec tartományban műsorra tűzött tíz előadására minden jegy már elkelt. A humoristát Franciaországban többször súlyos összegekre ítélték darabjaiban elhangzó antiszemitának minősített kitételek miatt. Az ötven éves előadóművész facebookján kijelentette, hogy „holnap” visszatér Montreálba „békében”, mely szó darabjának címe. A reptéren fogva tartották gépe visszaindulásáig. Előadása egyik tervezett helyszínét vandál támadás érte.

*             *             *

Az izraeli hatóságok minden alap nélkül meghosszabbították a palesztin Imad Barguti asztrofizikus egyetemi tanár „adminisztratív” fogva tartását, mert „jelentős biztonsági veszélyt” jelent. A professzor az amerikai NASA-val is több projektben együttműködött.

ELECTRONIC INTIFADA

A java részt romba döntött, izraeli blokád alatt sínylődő Gázai övezetben „katasztrofális szintet ért el a vízszennyezettség”, tudósít a palesztinok jogaiért kiálló portál. A családok vödörben hordják haza a vizet. Az egy főre jutó vízhasználat 50 liter, ami a fele a Világ Egészségügyi Szervezete által ajánlott napi mennyiségnek. Az apartheid rendszer ciszjordániai illegális zsidó telepein a napi fogyasztás 369 liter/fő.

*             *             *

Miként veszélyezteti Izraelt a gabonaaratás?” címen a beszámoló arról ír, hogy a Gázai-övezetben lévő földjükön gabonát betakarító 54 éves Zaina Attia al-Amúr asszonyt miként lőtték le váratlanul izraeli katonák.

*             *             *

Issa Amro, a megszállt ciszjordániai Hebronban élő palesztin békeaktivistát, aki az odautazó külföldi csoportoknak mutatja be, milyen ott a mindennapi élet, az izraeli hatóságok többször őrizetbe vették „uszítás” vádjával. Legutóbbi ilyen alkalommal egy zsidó telepes ordított neki oda azzal, hogy minden rohadt kutyának eljön az ideje. Amro kijelentette, tovább folytatja békés ellenállását.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »