Lovas István: Elhallgatott hírek 58. / Nemzetközi sajtószemle

Seehofer: hivatalosan is vége Merkel Willkommenskultúrájának.

Az Elysée a képen látható fekete rappert választotta, hogy fellépjen a verduni csata és 800 000 elesett katonája megemlékezésének 100 éves évfordulóján;

Franciaországban tilos a DNA-s családfakutatás; Bundesbank: nemzetközi pénzügyi körök háborút viselnek a készpénz ellen; Netanjahu kampányát 80 millió dollárral finanszírozta a szaúdi király; Ausztria Németország jövője; az amerikai szenátus vizsgálja ki a facebook hírmanipulációját; manipulatív német média

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Seehofer bajor miniszterelnök a német határellenőrzés folytatásában a németországi Willkommenskultúra és Angela Merkel nyitott határok politikájának közjegyzőileg hitelesített végét látja, idézi őt a német gazdasági-politikai hírportál.

*             *             *

Egy készpénzhasználati felső határról szóló megbeszélés során a német szövetségi bank most beszélt először hivatalosan arról, hogy a nemzetközi pénzügyi körök „háborút viselnek a készpénz ellen”. A témában írt másik cikkében a portál idézi a bank egyik vezetőjét, Stefan Hardt-ot, aki kijelentette, semmilyen tárgyi alapja sincs a készpénz felső határának bevezetésére. Erről az EU-ban az elkövetkező hetekben tárgyalnak.

*             *             *

2010 elején kezdte az EU Görögországot szanálni. Ma Görögország gazdasági teljesítménye 30 százalékkal rosszabb az akkorinál. „Egy sikeres szanálás másként néz ki…És ha még ez sem elég: ugyanazt az utat folytatják. De miért nem adják a milliárdokat közvetlenül a görögöknek?”, kérdezi a portál a trojka halálos gyógymódját kommentálva.

*             *             *

Az izraeli Munkáspárt nyilvánosságra hozta, hogy a szaúdi Szalman király 80 millió dollárral finanszírozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök választási kampányát. A pénzt egy offshore-cégen keresztül fizették.

DIE WELT

Aki Németország jövőjét akarja látni, tekintsen Ausztriára” címmel a német napilap úgy foglalja össze cikkét, hogy Werner Faymann visszalépése nyilvánvalóan különösen az osztrák szociáldemokratákat sokkolta. A választók türelme elfogyott. A menekültválság Európában az első kormányfőt bukásra kényszerítette. Az osztrák kancellár önmaga dobta be a törülközőt, miután szociáldemokrata pártja a Willkomenskultur és a határlezárások között szabadon ingadozott. De még pártbeli elvtársait is meglepte az, hogy két héttel a sorsdöntő elnökválasztás második fordulója előtt hagyta ott hivatalát. A német szociáldemokratákat ugyanaz tépi, mint osztrák párttársaikat. Minden egyes migránsért, aki a laza menekültpolitika eredményeként az országba érkezik, a történelmi szociáldemokrácia választókat veszít. Mert még a legapolitikusabb választó is megérti, hogy az állami pénzeknek nagy részét az újonnan jöttek emésztik fel. Nyugdíjra, munkanélküli segélyre, anyaságra, szociális segélyre kevés marad. Amikor a németek becsmérlik az osztrák jobboldali populisták választási sikereit, e szociális aspektust nem veszik észre. Az osztrák választók nem lettek hirtelen fasiszták, hanem meg akarják védelmezni kipárnázott szociális államukat.

Hírdetés

RUSSIA TODAY (angol portál)

Mark Zuckerberg facebook-tulajdonosnak az amerikai szenátus által megindított vizsgálattal kell szembesülnie annak nyomán, hogy olyan állítások láttak napvilágot, melyek szerint közösségi hálózata kiszűri a konzervatív híreket. A szenátus egyik tagja tett fel kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy az FB politikai részrehajlás mellett emel be híreket a „Trending News” rovatába és ezzel félrevezeti a nyilvánosságot. Zuckerbergnek május 24-i határidővel kell választ adnia a neki feltett kérdésekre, jelenti az orosz globális tévé angol nyelvű portálja.

*             *             *

A francia kormány az alkotmány ritkán használt cikkelyére hivatkozott, hogy megkerülje a törvényhozásbeli szavazást és önhatalmúan hajtson végre egy olyan munkaügyi reformot, amely hónapok óta tartó tiltakozásokat váltott ki. „Mivel az országnak előre kell haladnia, a kabinet felhatalmazott arra, hogy a kormány nevében lépjek”, mondta Manuel Valls miniszterelnök. A munkaügyi miniszter neve után  El Khomri-törvénynek nevezett reform értelmében a munkaadók meghosszabbíthatnák a heti 35 órás munkahetet, olcsóbb lenne számukra a dolgozók elbocsájtása és könnyebb lenne a szakszervezetek kordában tartása. A nyomás alatt álló Holland-kormány így akarja 10 % alá vinni a munkanélküliség arányt, kommentál a tudósítás. (A New York Times cikkét lásd ugyanerről itt; a Le Figaro beszámolóját pedig itt. A francia demokrácia haláláról pedig itt sem.)

THE NEW YORK TIMES

Rick Friday amerikai karikatúristát elbocsájtották a Farm News nevű mezőgazdasági szaklaptól, ahol két évtizeden át dolgozott tehenészeti munkája mellett. Az ok: olyan karikatúrát készített az 1995 óta futó „Ma péntek van” rovatában, amely két gazdálkodót mutat, akik egy kerítésen át beszélgetnek egymással. Az egyik azt mondja: „Jó lenne, ha a gazdálkodással nagyobb nyereséget lehetne elérni”. A másik erre ezt válaszolja: „Van is. 2015-ben a Monsanto, a DuPont Pioneer és a John Deere vezetői együtt több pénzt kerestek 2129 iowai farmernél”, számol be az esetről a vezető amerikai lap.

RUSSIA TODAY (német portál)

A Hans-Böckler Alapítvány megbízásából készült, most nyilvánosságra hozott elemzés azt mutatja, nem véletlen, hogy a németek nem igen bíznak a sajtóban. A médiaelemzést a Würzburgi Egyetem két tudós végezte el és 2015 első félévének 1500 napilap cikket elemezték, amelyek a görög válságról írtak. Elemzésük eredménye „megsemmisítő”. A német újságírók cikkei messze nem voltak kiegyensúlyozottak: az írások nem semlegességet, hanem a szerzők véleményét tükrözték. A megvizsgált médiumok közül nem egy csak olyan embereket szólaltatott meg, akik a lap véleményét képviselték. Csak igen kevés cikkben lehetett találkozni kiegyensúlyozottsággal, semlegességgel, a gazdaságpolitikai összefüggésekről adott tárgyilagos információkkal és a bonyolult gazdasági viszonyok elemzésével, olvasható a globális orosz tévéállomás német nyelvű portálján.

*             *             *

Németország most első ízben ad ki az USA-nak egy számítógépes hackert. Egy Németországban élő és ott tanult szíriai állampolgárról van szó, aki a szíriai kormányt támogatta és volt tagja egy hacker csoportnak. Peter Romarnak a „kíber-összeesküvés” vádjával kell bíróság elé állnia az Egyesült Államokban. A 36 éves informatikus igen  hosszú börtönbüntetésre számíthat.

SVERIGES RADIO

A svéd közszolgálati rádió arról ír, hogy az országban népszerű a genetikai (DNA-s) családfakutatás. A cikk végén az olvasható, hogy ezzel szemben Franciaországban 15 ezer euró büntetéssel sújtják azt, aki DNA-technológiával végez családfakutatást. (Eddig ezt sem tudtuk.)

FINANCIAL TIMES

A hidegháború óta most először Németország növelni fogja katonái létszámát, hogy válaszoljon az olyan veszélyekre, mint az iszlám terrorizmus, az afrikai instabilitás, kíbertámadásokkal való fenyegetés és az agresszív orosz magatartás. A német hadsereg létszáma 1990-ben 585 ezer volt, és ez mára 177 ezerre csökkent. 2023-ra 7 ezerrel kívánják növelni, írja a globális brit lap. A kormány arra kéri majd a német parlamentet, hogy engedjen a jelenlegi 185 ezres felső határból. 4400-zal meg akarják emelni a hadseregben tevékenykedő polgári alkalmazottak jelenlegi, 56 ezres létszámát. A lakosság egyre inkább hajlandó arra, hogy félretegye a régi tabukat, amelyek miatt Németország katonai elkötelezettségét a minimumon tartotta „attól tartva, hogy a náci múlt szellemeit kelti életre”.

FREIE WELT

Török határőrök megöltek és megsebesítettek gyerekeket” címmel a jobboldali német hírportál arról számol be, hogy az Emberjogi Figyelő most hozta nyilvánosságra jelentését, mely szerint márciusban és áprilisban legalább öt menekültet öltek meg török határőrök, és további 14-et súlyosan megsebesítettek. A megöltek közül legalább egy gyermek és több gyereket sebesítettek meg.

LORACTU

Black M-et, a félmeztelenül éneklő fekete rappert, a Sexion d’Assaut banda volt tagjátválasztották ki arra, hogy a verduni csata száz éves évfordulóján adjon ingyenkoncertet. A francia elnök hivatal választotta őt ki, jelenti a francia hírportál, mert az Elysée „népszerű előadóművészt” akart kiválasztani a május 29-én rendezendő eseményre. Az emléknapra Francois Hollande elnököt és Angela Merkel kancellárt is várják vendégként. (Az I. világháború során a németek és a franciák közötti hatalmas csatában majdnem 800 ezer katona esett el.)

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »