Lovas István: Elhallgatott hírek 49 – Feltették a csalást leleplező videófelvételt

Csoda történt: a stájerországi lap bevallotta, hogy „a világot megrengető” bicskei rendőri kegyetlenkedés a menekültekkel épp az ellenkezője volt: rendőri segítés

Feltették a teljes sztorit bemutató és a csalást leleplező videófelvételt

A stájerországi Kleine Zeitung nevű napilap olyat tett, ami példátlan a nyugati sajtóban: leleplezte, hogy az a fotó és a hozzátartozó, de csak egy részében bemutatott videó, mely „megrázta a világot”, teljesen hamis. A magyar rendőrök a bicskei állomás előtt vágányon heverő menekültekkel szemben nem hogy kegyetlenkedtek volna, hanem az életüket és testi épségüket védték meg. A hamis felvétel ott volt a Kleine Zeitungban, a New York Times-ban, a Daily Telegraphban és oly sok más helyen. Beleértve a BBC-t. A kegyetlen magyarokról.

Ugyanezt a leleplező történetet az osztrák info-direkt.at portál is bemutatta.

A hazai sajtó – élén az MTI-vel – miért nem harsogja, kürtöli szét ezt a páratlan helyesbítést?

Miért?

Holott a Kleine Zeitung helyesbítése szerint a bicskei „kegyetlenkedő” jelenet olyannyira ikonikus lett, mint az a fotó, amelyet az amerikai napalm bomba által felgyújtott, futó gyerek ábrázolt a hetvenes években.

Hírdetés

Íme a történet: a fotó azt mutatja, hogy egy menekült anya kisbabájával Bicskén az állomás előtti vágányokon fekszik. A teljes videón látható, hogy a rendőrök körbe vesznek egy vadul gesztikuláló, kiabáló férfit, akinek sír a babáját a karjában tartó felesége. Majd rálöki a vágányra. Ekkor futnak oda segíteni a rendőrök, akik lefogják a férfit és megszabadítják tőle a feleséget és a babát. Az anyuka és gyereke ott fekszik a sínen még, és ekkor kattannak a vakuk és kamerák. Aminek produktuma megrázta a világot.

És most a Kleine Zeitung helyesbít. Plusz bemutatja az egész videót, a mentessel. A helyesbítés szeptember 4-i keltezéssel olvasható a stájerországi forrásban, míg tegnapi keltezéssel a másikban osztrák forrásban, amely áprilisi létrehozása óta ontja az érdekesebbnél érdekesebb híreket.
Aki kíváncsi a történetre, íme a fotó, a teljes videó és a helyesbítő cikk mindkét forrásból. Az info-direkt fotója még rémisztőbb és számos külföldi médiában az volt látható.

MTI, bécsi magyar nagykövetség, magyar Külügyminisztérium, magyar sajtó? Hol vagytok?

http://www.kleinezeitung.at/…/Ungarn_Ein-Bild-und-seine-Ges…

http://www.info-direkt.at/ein-bild-sagt-mehr-als-tausend/

(Lovas István, FB, 2015-09-08)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »