Lovas István: Elhallgatott hírek 220. / Nemzetközi sajtószemle

Megették Trumpot?

 – NYT: váratlan fordulat – maradnak a Moszkva-elleni szankciók

THE NEW YORK TIMES

Magyar idő szerint hajnali 3:17-kor jelentette a vezető amerikai lap az elnök megdöbbentő fordulatait ezzel a címmel: „Trump magáévá teszi Obama külpolitikájának tartóoszlopait”.

A cikk így kezdődik: „Trump elnök, miután azt ígérte, radikálisan szakít Barack Obama külpolitikájával, a korábbi kormány stratégiájának egyes fő oszlopait ölelte át, beleértve azt,  hogy figyelmeztette Izraelt a telepek építésének korlátozására, követelve, hogy Oroszország kivonuljon a Krím-félszigetről, iránt pedig ballisztikus rakétakísérletei miatt szankciókkal fenyegette”.

„Az ENSZ-ben Nikki R. Haley amerikai nagykövet kijelentette, az Egyesült Államok nem szünteti meg szankcióit Oroszország ellen, ameddig az nem állítja meg Ukrajna destabilizálását és nem vonja ki csapatait a Krími-félszigetről.

/Megjegyzés: Izrael ügyében Trump azután fordult, hogy a jordán királlyal tárgyalt, aki mondta neki, az amerikai nagykövetség átköltöztetése a megszállt Jeruzsálembe vörös vonal és ez esetben Amman, valamint az arab államok megszakítanák az USA-val diplomáciai kapcsolataikat. Megjegyzés a megjegyzésben: ami nagyon jó lett volna az egész világnak, mert az Egyesült Államok hatalma tovább gyengült volna. Az orosz szankciók ügyében a fordulat kulcsfontosságú és az egészen egyértelműen érinteni fogja a magyar-orosz kapcsolatokat is. Ami Iránt illeti: a jelek szerint Trump e tekintetben továbbra is az Iránnal megszállott izraeli lobbi nyomása  alatt evez./

Az ex-SZDSZ által imádott lengyel Gazeta Wyborcza lap EU-támogatást követel

OJIM

Hírdetés

A francia média szakportál azzal indítja cikkét,  hogy George Soros pénze a jelek szerint nem elegendő ahhoz, hogy a lengyel kormány elleni virulens támadásairól ismert Gazeta Wyborcza nevű liberális-libertariánus lengyel napilapot megmentsék.

Adam Michnik főszerkesztő azt állította, hogy a konzervatív lengyel kormány „megfojtja” pénzügyileg lapját.

A lap 25 éven át a legnagyobb példányszámú volt, de most már a harmadik helyre szorult.

Kína washingtoni nagykövete: Kínának és az USA-nak a nehézségekre együttműködéssel kell válaszolnia

XINHUA

Hatalmas holdújévi fogadást tartottak a washingtoni kínai nagykövetségen, ahol megjelent Ivanka Trump, az elnök lánya is.

A kínaiul tanuló Ivanka ötéves kislánya kínai nyelven énekelt, miközben egy kínai oroszlánbabával játszott. Azt énekelte: „Boldog újévet, boldog újévet, boldog újévet mindenkinek. Táncolunk, énekelünk, boldog újévet mindenkinek!” Anyukája az erről készült videót kitette közösségi oldalaira.

Cui Tiankai kínai nagykövet a fogadáson elmondta, Kínának és az Egyesült Államoknak a felmerülő nehézségekre nem konfliktussal, hanem együttműködéssel kell válaszolnia.

New Yorkban az Empire State Building vörösben és arany színben üdvözölte a kínai holdújévet.

A Hudson folyó fölött az eget hatalmas tűzijáték világította meg.

A New York-i filharmonikus zenekar a Lincoln Központban kezdte meg éves kínai újévi koncertjét.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »