Lovas István: Elhallgatott hírek 193.

Vajon Donald Trump elpusztítja Amerika globális szerepét?

THE SPECTATOR

E címmel írt véleménycikket a jobboldali konzervatív-neokon keverék brit Spectator hetilap. Szerzője Andrew J. Bacevich amerikai hadtörténész professzor, aki az amerikai hadseregből ezredeti rangban vonult nyugdíjba.

A cikk azért aggódik, de nagyon, hogy mi lesz Amerikával Trump elnökségével. Azzal az országgal, amelyik Harry Truman elnök óta „elkötelezett a globalizmus mellett”.

A második bekezdés egy nagyon sok mindent eláruló mondattal indul: „Az Egyesült Államok olyan szövetségesei, mint Nagy-Britannia, Japán, Szaúd-Arábia és Izrael számára a globalizmus volt a soha meg nem szűnő ajándék”.

(Megjegyzés: más országoknak pedig ez az ajándék porrá bombázás, míg megint másoknak a bombázások hatására megindult migránsválsággal való birkózás az „ajándék”.)

Egy Schulz után egy Verhofstadt az EP élén?

POLITICO

Guy Verhofstadt ringbe száll az elnökségért címmel a Politico azt az értesülését közli, hogy az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának elnöke, volt belga miniszterelnök a szocialistákkal akar üzletet kötni, hogy „kinn tartsák a középjobbot”.

A cikk így kezdődik: „Guy Verhostadt hiszi, hogy csak egyetlen ember tudja megállítani a középjobbot abban, hogy az Európai Parlament elnökségét megszerezze. Neve? Guy Verhofstadt.”

A Politiconak azt nyilatkozta, hogy megszerezheti a többséget elnökké választásához a többi frakcióval szövetkezve, annak érdekében, hogy ne Antonio Tajani, az Európai Néppárt elnökjelöltje vezesse az EP-t.

Tajani Berlusconi volt olasz miniszterelnök szóvivője volt és arra számít,  hogy a 73 olasz képviselő pártoktól függetlenül inkább rá fog szavazni, eltérve a frakcióvonaltól.

(Megjegyzés: az EP-ben egyetlen tagországnak vannak csak féregdelegáltjai.)

“Felháborító” zöldpolitikusi lázadás: nyugodtan nyilvánítsák “biztonságos” országnak Tunéziát, Marokkót és Algériát

DER SPIEGEL/SPIEGEL ONLINE

Hírdetés

A legolvasottabb német portál reggeli hírlevelében a zöldek parlamenti képviselőjét, Winfried Kretschmannt (Baden-Württemberg miniszterelnöke) vette célba. Azt írja, éppen úgy pártja agyára megy, mint Seehofer bajor miniszterelnök Merkelékére.

„Bűne”: nincs ellene az az ötlet, hogy Tunéziát, Marokkót és Algériát „biztonságos harmadik országnak” nyilvánítsák. (Magyarázat: ha egy ország „biztonságos”, onnan nem kaphatnak menekültstátuszt a migránsok.)

A kör-email kommentárja: Kretschmann-nak, akár bajor kollégáinak fontosabb a választói kedvébe járni, mint Berlint támogatni.

Brit miniszter: a kínai élelmiszerexport kulcsfontosságú lesz a Brexit után

CGTN

(Magyar élelmiszeripar, figyelem!)

Andrea Leadsom, az élelmiszerek terén is felelős miniszter kijelentette, hogy Kína az egyik legfontosabb, Brexit utáni piac a brit élelmiszereknek és italáruknak.

Hozzátette: ez hatalmas esélyt ad a brit élelmiszeriparnak a felvirágzásra, idézi őt a globális kínai hírtévé.

Trump teljesen átalakítja az amerikai hírszerzést

THE WALL STREET JOURNAL

A globális  terjesztésű amerikai lap azt az értesülését jelentette meg, hogy Donald Trump megválasztott elnök, az amerikai hírszerző szervek kemény kritikusa legszorosabb tanácsadóival dolgozik egy olyan terven, amely teljes mértékben átstrukturálná e szerveket, lefaragna a politikai vezetés felduzzadt  részéből, és a székhelyből többeket külföldi, tényleges hírszerzői munkára küldenének.

Trump felfogása szerint a hírszerzés teljesen át lett politizálva.

Zeman melegebb éghajlatra küldte belügyminisztériuma „hibrid veszély” nevű, neokon célzatú új szervezetét

EURACTIV

Az újonnan alakult cseh belügyminisztérium e héten „A Terrorizmus és Hibrid Fenyegetések Elleni Központot” hozott létre, húsz emberrel. Célja, hogy azonosítsa a politikai radikalizálódás, a terrorizmus és (most jön a neokon csavar) „a nyilvánosságot megcélzó külföldi dezinformációs kampányok felől érkező veszélyeket”.

A kezdeményezés annak nyomán jött létre, hogy a cseh elhárítás azt állította, Oroszország aktívan megcélozta a cseh közvéleményt a NATO, az Európai Unió és egyéb ügyekben kiberháborúval, propagandával, bábcsoportokkal, és a populista, valamint szélsőséges csoportoknak nyújtott támogatással.

Ugyanakkor az erősen oroszbarátnak tekintett Milos Zeman elnök és hivatala bírálta az új szervezetet, kiemelve, hogy az a szólás szabadságát korlátozhatja.

Jiri Ovcacek, Zeman elnök szóvivője az új kjzpontot a kommunista korszakból ismert cenzúrahivatalhoz (CUTI) hasonlította. A témában még 56 twitter-üzenetet is kiküldött.

Egyik twitter-üzenete Zeman elnököt idézte így: „Nincs szükségünk cenzúrára és gondolatrendőrségre”.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »