Lovas István: Elhallgatott hírek 179. / Nemzetközi sajtószemle

Ferenc pápa: a média olvasói olyanok, mint akik emberi ürüléket fogyasztva élveznek el.

DER SPIEGEL

Ferenc a médiumokról: a pápa  olvasóit a szarevőkhöz hasonlította címmel jelentette meg a legolvasottabb német portál a szentatya nyilatkozatát, amelyben „a médiát készítőket és olvasóit egyaránt támadja. A botrányjelentések és az álhírek terjesztése az egyházfőnek tüske a szemében”. A pápa „éles szavakkal” bírálta az álhírek terjesztőit és olvasóit, „akiket az ürülék szexuálisan elégít ki”. A karaktergyilkosságokat mindenekelőtt a politika világában alkalmazzák. „A médiumoknak nincs joguk arra, hogy az emberek jó hírébe gázoljanak. Károkat okoz és bűn.”

*             *             *

Franciaország visszatér konzervatív gyökereihez címmel írt értékelését a lap így foglalja össze: „Francois Fillon emelkedett ki a francia elnökség középjobb jelöltjeként. Választása tünetjellegű egy olyan országban, amely sohasem hagyta el konzervatív, katolikus gyökereit”. A jezsuitáknál nevelkedett Fillonban a franciák rátaláltak választottjukra.  A terjedelmes cikk azt is írja, hogy a franciák már torkig vannak az „olyan elnökkel, mint Sarkozy, aki magát nem zavartatva babrált mobiljával a pápai audiencán. Vagy olyan elnökkel, mint Francois Hollande, aki mopedjével ment szeretője lakására, és azután intim részletekkel traktálta az újságírókat”.

*             *             *

Az Infratest dimap legújabb felmérése szerint a Brüsszelből Berlinbe áttelepülő Martin Schulz népszerűsége elérte Merkelét.

AL JAZEERA

(Kivételesen archív anyag 2015. július 21-ből amiatt, hogy az amerikai külügyminisztérium bírálta a magyar kormányt a kődobáló Ahmed Hamedre terrorizmus miatt kirótt 10 éves ítélet miatt.) A meghozott törvény értelmében a kődobálók 10 éves börtönnel számolhatnak és maximum 20 évvel … Ma vége van a terroristák elleni türelemnek. Egy kőhajigáló terrorista. Csak egy ennek megfelelő büntetés szolgálhat elrettentésül és igazságos büntetésként, jelentette ki Ajelet Saked izraeli igazságügyi miniszter. (Az amerikai kormánynak nevezett cselédkonglomerátum még vakkantani sem vakkantott e törvény elfogadása vagy később akár fiatalkorúakkal szemben történő alkalmazása kapcsán, noha a megszállókkal szemben mindenfajta ellenállás megengedett az ENSZ szerint is)

PRESS TV

Clinton a kongresszushoz: lépjenek fel az ’álhírragály ellen’ címmel ismerteti azt, hogy Hillary Clinton felszólította az amerikai törvényhozást, vegye fel a harcot „a rosszindulatú álhírek járványos terjedése ellen”, mert az „veszélyezteti az egyszerű emberek életét”. Hozzátette, az álhírek az elmúlt évben elözönlötték a közösségi médiát és azoknak a való világra nézve súlyos következményei vannak, idézte őt az iráni tévé globális hálózata.

BREITBART

Az amerikai hadsereghez intézett búcsúbeszédében Obama elnök emlékeztette a katonákat, attól kezdve, hogy Donald Trump elnöki hivatalába lép, kötelességük megkérdőjelezni autoritását és bírálni, jelenti a Trumpot támogató alternatív amerikai hírportál.

*             *             *

A dán kormány nyilvánosságra hozta, 800 „fiatalkorúnak” bejegyzett menedékkérőből 600 hazudott korát illetően azért, hogy több támogatást kapjon.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Azután, hogy a CDU pártkonferenciájának Essenben megfogalmazott határozata búcsút mond a kettős útlevélnek, a párt politikusai ezt az álláspontot a választási kampányban offenzív módon akarják képviselni. Merkel ezt elveti. A CSU főtitkára, Andreas Scheuer szintén e mellett foglalt állást és kijelentette, nem hajlandó Merkel kancellár elutasítását elfogadni a bevándoroltak gyerekeinél a nagykorúság elérésekor a kettős útlevelek esetében a választási kötelezettségre való visszatéréshez.

MOSCOW TIMES

Az állami finanszírozású Russia Today műholdas tévéhálózat további 19 millió dollárt (1,22 milliárd rubelt) kapott, hogy megindítsa francia nyelvű csatornáját. (Az RT.com-on eddig csak francia nyelvű hírek voltak.) Az RT jelenleg angolul, arabul és spanyolul sugároz programot.  A Kreml ellenzékének tekintett lap szerint Putyin ezzel is szeretné segíteni Fillon győzelmét.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Alexis Ciprasz görög miniszterelnök tegnap este az állami tévében váratlanul bejelentette, hogy a nyugdíjasok háromnegyede karácsonyi ajándékként fejenként 617 eurót kap, a legszegényebbek pedig 830 eurót. Ígérete várhatóan irritálni fogja az ország hitelezőit.

RUSSIA TODAY

Hírdetés

A jemeniek lassan éhen halnak, miközben a világ oda se néz címmel idézi a globális orosz tévéhálózat a brit Oxfam karitatív szervezet vezetőjének kijelentését, aki elmondta, áprilisra elfogyhat az élelem az országban, amelyet Szaúd-Arábia bombáz.

*             *             *

Donald Trump a Time magazinnak nyilatkozva kijelentette, nem hiszi, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba (mint ahogyan azt az Obama-kormány nevű csőcselék hivatalosan hazudta).

                                                               *             *             *

Andre Lane 61 éves rákos beteg beperelte az essexi Southend University Hospitalt, miután nemi szervének nagy részét húsfaló szuperbogarak ették meg azt követően, hogy megoperálták.  A kórházat a brit állam üzemelteti.

TASS

Putyin elnök tegnap rendeletet írt alá, amely értelmében utasítja a védelmi minisztériumot, adományozza posztumusz a bátorság rendjét annak a két nővérnek és ápolónak, akiket az orosz tábori kórházban (a Nyugat által finanszírozott) terroristák öltek meg, amikor Aleppóban a kórházat tűz alá vették.

*             *             *

Putyin elnök kijelentette, Oroszország sohasem fogja elfogadni „a nyugati struktúrák állásfoglalását az orosz ápolók szíriai halálával kapcsolatban. Azon nagy nemzetközi struktúrákra gondolok, amelyek egyenlőségjelet tesznek megölt ápolóink és a kórházat tűz alá vettekkel, és azt szándékosan lőtték, mert tudták, hogy ott egészségügyiek vannak”. Ezután kritizálta a nemzetközi szervezetek ilyen esetben szokatlan hallgatását, majd megköszönte az orosz Vöröskeresztnek, amiért elítélte a terroristák gyilkosságát.

FORWARD

Bob Dylan túl elfoglalt ahhoz, hogy elmenjen a Nobel-díj átadásra címmel osztja meg értesülését az amerikai zsidóság vezető lapja hozzátéve, miután a kitüntetéssel járó 927 740 dolláros pénzösszeg csak akkor vehető át, ha az illető legalább beterjeszti beszédét, várható, hogy Dylan ezt később megteszi.

*             *             *

Az amerikai alternatív jobboldal („alt-right”) vezetője, Richard Spencer érvelése hallatán egy texasi egyetemen zsúfolt teremben vele vitázó Matt Rosenberg rabbinak fennakadt a hang a torkán, számol be az esetről. Spencer azt kérdezte a rabbitól: „Valóban szeretné a radikális beolvasztást Izrael államban? Talán az egész Közel-Kelet költözzön Tel-Avívba vagy Jeruzsálembe?” Rosenberg némán állt, majd később azt nyilatkozta, nem jó vitázó. Spencer azonban folytatta: „A zsidók pontosan azért maradtak fenn, mert nem asszimilálódtak”. A cikk megjegyzi, nagyon nehéz a vita a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel, amikor párhuzamot vonnak a maguk és a cionizmus eszméi között.

PRESS TV

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap Hamburgban az EBESZ konferenciáján kijelentette, a nyugati hatalmak az orosz fenyegetés mítoszával destabilizálják Európát.

*             *             *

Alex Younger, az MI6, a brit hírszerzés vezetője tegnap kijelentette, Oroszország a fő bűnös abban, hogy Nagy-Britannia „példátlan terrorfenyegetéssel néz szembe”. Younger 2014 novemberi hivatalba lépése óta most beszélt először a nyilvánosságnak. Azt mondta,  az Egyesült Királyság biztonságát fenyegeti az, hogy Moszkva Asszad szír elnökkel koordinálja katonai tevékenységeit.

*             *             *

Az ENSZ emberjogi főbiztosa tegnap „egyértelműen illegálisként” ítélte el azt a napokban elfogadott izraeli törvénytervezetet, amely legalizálja a megszállt Ciszjordániában lévő négyezer zsidó telepet leszögezve, hogy az ellentétes a nemzetközi joggal.

*             *             *

Több száz brit rendőrt és rendőrségi alkalmazottat vádol egy tegnap megjelent friss brit rendőri felügyeleti jelentés azzal, hogy hatalmukat védtelenek szexuális bántalmazására használták.

*             *             *

 Az Egyesült Államokban több mint két évtized után először csökkent az emberek születéskor várható élettartama egy most megjelent amerikai jelentés szerint, amely az országban rosszabbodó egészségügyi problémákat tette ezért felelőssé. Férfiak esetében a 2015-ben születettek 76,3 évre számíthatnak, szemben a 2014-ben születettek 76,5 éves várható élettartamával. A nőknél ugyanezen időben  81,4-ről 81,3 évre ment vissza a várható élethossz.

FOREIGN AFFAIRS

Az Egyesült Államok vezető külpolitikai folyóirata Miként esik szét a demokrácia címmel közölt esszét az autoriter populizmus globális térnyeréséről. Már ők uralják a parlamentet Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelország, Szlovákiában és Svájcban.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Miután az indiai kormány erősen korlátozta a készpénzforgalmat nagycímletű bankjegyek kivonásával, most az adóhivatal emberei járják a lakásokat és koboznak el minden adózatlan arany ékszert. Egy házas nő 500 gramm, a hajadon nők 250 gramm és minden férfi 100 gramm adózatlan arany birtoklására jogosult.

SPUTNIK

Düh az Euronewsnál: az ukrán újságírók át akarnak menni az orosz szerkesztőségbe címmel a hírügynökség arról ír, hogy Franciaországban bezárják az Euronews tévé ukrán szerkesztőségét azután, hogy annak munkatársai az orosz szerkesztőségbe akartak átmenni, de az adó őket ott nem akarja alkalmazni politikai  nézeteik miatt.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »