Lovas István: Elhallgatott hírek 177. / Nemzetközi sajtószemle

Susan Faludi (Guardian): Orbán zsidótlanít – rettegve jön tavasszal Bp-re.

THE GUARDIAN

A tavasszal budapesti látogatásra készülő Susan Faludi publicista, író Magyarország ellenes, december 5-i cikkét az MTI tegnap kora délután ismertette – és vették át onnan tegnap portálok – úgy, hogy abból kihagyta a cikk alaptónusát és a szerzőre nézve kínos, legsúlyosabb vádjait, a cikket azzal foglalva össze, hogy Faludi azt írja, aki a Trump alatti Amerikát akarja elképzelni, nézze meg a magyar valóságot. Faludi ugyanakkor cikkét azzal kezdi, hogy reszket a magyarországi látogatástól, mert az, aki a magyar kormányt bírálja akár írásban, akár elektronikus médiumokban, bíróság előtt köthet ki. Az Orbán-kormány ugyanakkor zsidótlanít: „A kormány agresszív módon hajt végre tisztogatást a kulturális és egyetemi/akadémiai intézményekben (közülük számosan zsidók és liberális értelmiségiek, akiket ’idegenszívűséggel’ vádolnak), és helyettük a magyar módiban igazán hívőket helyez oda). Az igen terjedelmes cikk zárómondatai visszatérnek a kezdőmondatokban megfogalmazott félelem motívumára és az írás alaptónusára: „Amikor majd jövő tavasszal visszatérek Magyarországról az USA-ba, bizonyos ideges reszketéssel teszem azt. Mára nem maradt sziget”. (Merő véletlenségből a cikket tegnap reggel ismertető Klubrádió azt szintén MTI-módon szemlézte.)

*             *             *

A Google megváltoztatta az automatikus kiegészítési keresését, hogy eltávolítsa a ’zsidók gonoszak’ javaslatot címmel a lap arról számol be, hogy miután vasárnapi számának egy cikkében ezt a fajta keresésre vezetést kifogásolta, a Google azonnal eltávolította az ilyenfajta kiegészítéseit, de például a „muzulmánok rosszak” automatikus kereséskiegészítést bennhagyta.

THE NEW YORK DAILY NEWS

Trump: kevesebbet twittelek, ’ha a sajtó pontosan adja vissza, amit mondok’ címmel a cikk azt írja, a megválasztott elnök 2009 márciusa óta, vagyis amikor csatlakozott a twitterhez, 34 086-szor üzent vele. Ezzel kapcsolatban most pedig így twittelt:  „Ha a sajtó pontosan és tisztességesen adja vissza, amit mondok, sokkal kevesebb okom lenne twittelni. Sajnos azonban nem tudom, hogy ez valaha is megtörténik.

CHINA DAILY

A kínai lap címoldalas cikkében arra figyelmeztet, nem kell hisztérikusan reagálni, amiért Trump négy nappal ezelőtt telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Trump egyrészt politikailag tapasztalatlan és nem feltétlenül tudja, hogy az USA-nak „egy Kína” politikája van, másrészt még nincs az elnöki székben.

*             *             *

A nemrégiben életbe léptetett családi erőszakot büntető törvényét most alkalmazta először egy pekingi bíróság először. A férjét rendszeresen verő feleségre 15 nap elzárás és 1000 jüan (42 ezer forint) bírság vár.

INFOWARS

Wisconsin államban a szavazatok újraszámolása halad és igen kínos eredményt produkált eddig – Clintonnénak: 70 ezer szavazattal számoltak többet Trumpnak, mint a „hivatalos” eredményszámolásnál, jelenti az alternatív hírforrás, bemutatva a wisconsini hivatalos számolási adatlapot.

*             *             *

Már megint álhírekkel házal a CNN: hétfőn a csökkenő nézettségű tévéállomás azt próbálta ráoktrojálni nézőire, hogy Trump elnöki hivatala elfoglalása után összefogdossa a muzulmánokat és internáló táborokba dugja őket.

*             *             *

Egy német nőt letiltott a Facebook, amiért kiposztolta Hussein K. fotóját, azaz annak a 17 éves afgánét, aki Maria Ladenburgert, egy 19 éves német orvostanhallgató lányt erőszakolt és ölt meg. Holttestét a folyóba dobta.

HAARETZ

A holland titkosszolgálat vizsgálatot indított Geert Wilders szélsőjobboldali pártvezető Izraellel fenntartott kapcsolatai ügyében”, jelenti a lap hozzátéve, Wilders akár miniszterelnök is lehet és nem tudni, magatartását Izrael mennyiben befolyásolja. Az ügyet a holland De Volkskrant nevű napilap robbantotta ki. A 2009-ben indult vizsgálat eredményei nem  jutottak a Volkskrant birtokába.

RFE/RL

Oroszország bírálja azt, hogy „a szerényebbnél is szerényebb” volt a nemzetközi reakció azután, hogy két orosz egészségügyit  megöltek és egyet súlyosan megsebesítettek a szíriai lázadók, miután tűz alá vették a tábori kórházat Aleppóban. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője különösen az Egyesült Államok „csöndjét” bírálta.  Hozzátette, megtervezett támadás volt és a kórház koordinátáit egy külfödli hatalom adta át a lázadóknak”. Mark Toner amerikai külügyi szóvivő „teljesen hamisnak” nevezte a vádat. A Nemzetközi Vöröskereszt ez irányú bírálatának elmaradására irányuló kérdésre eddig nem válaszolt.

UNZENSURIERT

Hírdetés

Az Osztrák Sajtótanács cenzúrázási útmutatókat adott újságíróknak arról, hogy a menekültekről miként kell tárgyilagosan tudósítani. A független osztrák portál valamennyit leközölte. Például ezt: „Vajon megvizsgáltam, hogy tudósításom/szóhasználatom/fotóválogatásom erősítik-e az előítéleteket?

EURACTIV

Az EU és a NATO megszilárdítja ’transzatlani kötődését’ mielőtt Trump hivatalba lép címmel a brüsszeli uniós szakportál arról ír, hogy a két tömb éveken át tartó rivalizálását tegnap befejezte és – jogilag nem kötelező – hétpontos tervben egyezett meg Oroszország és „egyéb potenciális agresszor” ellen.

                                                                              *             *             *

Igor Dodon megválasztott oroszbarát moldáviai elnök megismételte, hogy ellenzi a NATO összekötő irodájának nyitását Kisinyovban, noha ezt a parlament megszavazta.

*             *             *

Egy ma (dec. 7) nyilvánosságra hozott jelentés szerint Luxemburg 172 titkos adózási megállapodást kötött 2015-ben azután, hogy a LuxLeaks nyilvánosságra hozta a luxemburgi kormány és multinacionális vállalatok közötti megállapodásokat.

THE WASHINGTON POST

Az óra ketyegése a szélsőjobb felé történő globális eltolódást mutat címmel a cikk felsorolja a „populisták és etnonacionalista szélsőjobbszavazatarányának erősödését világszerte. „És szintén világszerte a politikai megfigyelők sokkolva – igen, sokkolva! – látják, hogy az ilyen antidemokratikus impulzusok tért nyernek”, írja a lap. A szerző kifejti, az osztrák Norbert Hofer 46,7 százalékos eredménye is riasztó, hiszen „meghökkentően közel került ahhoz, hogy a II. világháború után az első szabadon megválasztott szélsőjobboldali vezető legyen Európában”.  (A cikkben nincs Magyarország.)

                                                             *             *             *

Trump nem Hitler. De az Egyesült Államok Németországgá válhat  címmel osztja meg az amerikai fővárosi lap eget rázó meglátását olvasóival.  A cikk legutolsó mondata: „A weimari Németország és a mai Amerika közötti különbségek jelentősek, de így a hasonlatosságok is.

THE NEW YORK TIMES

Akárcsak Trump, Európa populistái nagyokat nyernek a falusi szavazatokkal címmel a lap az apró lengyel Kulesze Koscielne falucskából tudósít, ahol a piros cseréptetős házak csak úgy sorakoznak a falu katolikus templom „magasba nyúló tornyai” köré. Olyan ez a falu, hogy „döbbenetet vált ki még a kérdés is, hogy ki jár a vasárnapi misére”. „Mert persze mindenki”, mondják a helyiek Rick Lyman riporternek. (A beszámolóban a „populista” szó csak 22-szer fordul elő és Orbán Viktor Milos Zeman cseh elnök mögé szorult az említések sorrendjét illetően.)

SPIEGEL

Az egyébként totálisan Merkel-párti portál szerkesztőség reggeli kör-emailjét azzal a témával kezdi, hogy Merkel negyedszer is vezeti pártját, a CDU-t a választási csatában. „A CSU még morog, de tetszik-nem tetszik alapon együtt halad vele. Pocsék kezdet egy szuperválasztási évben. Merkel halvány, pártja ötletek híján van. Merkel legnagyobb előnye, hogy az SPD-nél se jobb a helyzet.”

KATEHON

Ausztriában a mocsár győzött címmel ír a független agytröszt portálja arról, hogy Alexander van der Bellen győzelme a patrióták számára csak átmeneti visszaesést jelent. Hofer veresége okait keresve a cikk úgy találja, hogy a szabadság párti elnökjelölt nem állt ki elég bátran támogatói mellett. A fősodratú média hecckampányt folytatott ellene. „Továbbá: a mocsár mesterien értett ahhoz, hogy az osztrák társadalmat polarizálja és Hofert nácinak, az EU-ból való kilépés támogatójának és Ausztria nemzetközi hírnevére veszélyesnek nevezve mozgósítson ellene. Globálisan viszont jól alakulnak a dolgok: „Az USA-ban Trump, Oroszországban Putyin, de közvetlen szomszédságában  Orbán Magyarországon, Fico Szlovákiában, messze nem elfeledkezve a csehekről…”

EXPRESSEN

A svéd Mérsékelt Párt elnöke Anna Kinberg Batra a svéd lapban írt cikkében leszögezi: „Nyilvánvaló, hogy Svédországban az integráció kudarc” és azzal vádolja a kormányt, hogy az a probléma megoldását egyrészt a jövőbe akarja kitolni, másrészt pedig a helyi közösségek vállára teszi.

JTA

New York város rendőrsége szerint drámaian nőtt elsősorban az antiszemita „gyűlöletbűncselekmények” száma Trump győzelme után.

MONDOWEISS

Kerry: a teljes amerikai külföldi segélyek fele Izraelnek megy és az mégis figyelmen kívül hagyja figyelmeztetésünket a telepek ügyében címmel a cikk idézi John Kerry amerikai külügyminisztert, hogy külügyminisztersége idején 375 alkalommal beszélt Netanjahuval és felesége mondta neki, többet beszél  az izraeli miniszterelnökkel, mint vele.

*             *             *

Meghökkentően emelkedett azon amerikaiak aránya, akik nem elleneznék, ha az ENSZ egy palesztin államot hozna létre: a megkérdezettek csaknem 2/3-a jelentette ezt ki, azaz Obama a lakosság hatalmas támogatását élvezte volna, ha ebbe az irányba lépett volna.

ELECTRONIC INTIFADA

Az amerikai szenátus egyhangúan megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely felhasználható arra, hogy az egyetemeken elfojtsa a palesztinok jogai melletti kiállást. A tervezet megfogalmazásában és beterjesztésében a Rágalmazás Elleni Liga „központi szerepet játszott”. Törvényre emelése esetén a szólásszabadságot korlátozhatja.

BREITBART

Ghánát megrázta az a hír, hogy Accrában a valódi amerikai nagykövetség mellett tíz éven át az USA-nak még egy álnagykövetségét is üzemeltették ghánai és török maffiózok, hamis vízumokat kibocsájtva, miközben a ghánai hivatalosságokat szemet hunytak az ügy fölött. Az ott dolgozók egyike se volt amerikai. Angolul és hollandul beszéltek és hatezer dollárt kértek egy amerikai beutazási vízumért.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »