Lovas István: Elhallgatott hírek 148. / Nemzetközi sajtószemle

Nekiment Trumpnak a sajtó, amiért netán nem fogja elismerni a választási eredményeket.

VILÁGSAJTÓ A TRUMP-CLINTON VITÁRÓL:

Szinte egyöntetűen azt emelik ki, hogy az amerikai elnökjelöltek utolsó vitáján Trump bejelentette, fenntartja magának a jogot, hogy ne ismerje el a választások eredményét, amit szörnyű, egy demokráciához teljesen méltatlan kijelentésként jellemez a fősodratú sajtó.

POLITICO

Óriási a botrány az EU-ban és Belgiumban is, amiért a francia nyelvű Vallónia nem hajlandó a holnapi EU-csúcsig aláírni a Kanada-EU szabadkereskedelmi megállapodást. Donald Tusk, az Európai Tanács sürgette az aláírást.  Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter szerint „hatalmas hiba” lenne nem aláírni. Maga a belga miniszterelnök súlyos belpolitikai következményekkel is fenyegeti a rebellis vallonokat. Flandria dühöng, mert hatalmas üzletet jelentene már csak a rotterdami kikötő forgalmának növekedése révén is a CETA. De Paul Magnette miniszterelnök állja a sarat, mert az egyezmény többek között megnyitná az utat az előtt, hogy amerikai óriásvállalatok pereskedjenek uniós tagországok ellen. De Belgium nem írhatja alá maga részéről az egyezményt, ha Vallónia azt nem teszi meg előtte. A románok és bolgárok makacskodtak, hogy csak akkor írják alá, ha vízummentes utazást biztosítanak polgáraiknak Kanadába, de Ottawa nyugtatgatja őket, hogy a CETA aláírása után rendezik az ügyet.

EURACTIV

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke így sürgette a CETA aláírását: „Az jó megállapodás. A globalizációnak szabályokra van szüksége”. (E szabályokat nem akarja aláírni Vallónia.)

EUOBSERVER

A brüsszeli szakportálon a témáról ma reggeli cikkének címe: A belga körömrágás az EU szabadkereskedelmet fenyegeti és arról ír, hogy Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos még az utolsó pillanatban Paul Magnette vallon miniszterelnökkel találkozik, hogy megpróbálja rávenni a CETA aláírására.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A tegnap esti Merkel-Putyin (+ Hollande + Poroscsenkó) berlini találkozó után Németország és Franciaország ismét kemény hangot ütött meg. Közölték az Oroszország elleni szankciók továbbra is „az asztalon maradnak”. Putyin pedig új alkotmányt javasolt Szíriának.

*             *             *

Több száz dühöngő rendőr üvöltözött  Jean-Marc Falcone francia rendőrkapitányra, amint Párizs egyik elővárosában körbevette kocsiját, amiért a fokozódó erőszaknak kitett francia rendőrök a belügyminisztériumtól nem kapnak kellő védelmet. Bernard Cazeneuve belügyminiszter tegnap találkozott francia rendőrszakszervezeti képviselőkkel, hogy igyekezzen a felháborodás hullámait csillapítani. Kedd éjjel a rendőrök már több tucat rohamkocsival engedély nélkül demonstráltak a Champs-Élysées sugárúton.

*             *             *

Mintegy 200, főként afrikai valamint afganisztáni és pakisztáni menekült tüntetett tegnap Nürnbergben a szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal előtt és feltétel nélküli maradást, munkajogot követelve, valamint tiltakoztak a bajor integrációs törvény ellen. Követelték a kitoloncolás leállítását is.

SPUTNIK

A német N-TV hírtévé felmérése szerint a nézőinek túlnyomó többsége nem akarta, hogy Merkel kancellár Putyin elnökkel való találkozásukkor nyomást gyakoroljon az utóbbira. Ezt a megkérdezetteknek csak 17 %-a szeretné. A tegnap esti találkozón részt vett a francia és az ukrán elnök is.

THE NEW YORK TIMES

Hírdetés

Ne okoljuk a ’vahabizmust’ a terrorizmusért címmel kel ki Mohammed Alyahya, a New York-i Atlanti Tanács nem rezidens kutatója az ellen, hogy szerte a világon a „vahabizmus” szó, Szaúd-Arábia uralkodó vallási doktrínája – madárijesztővé vált. (A nyilvánosan nyaktilózó rémdiktatúra az Egyesült Államok legfőbb közel-keleti szövetségese.) „A vahabizmust és Szaúd-Arábiát vádolni az iszlamista radikalimusért veszélyes hergelés”, mert ez az egy okozatú magyarázat eltereli a figyelmet a terrorizmus összetett politikai, gazdasági és lélektani okairól. A vahabizmus ténylegesen szaúdi-ellenes szinonimája a szalafizmusnak, ami az iszlám puritán vonulata és a szalafisták túlynomó többsége nem erőszakos. És a legtöbb iszlamista militánsnak semmi köze a szaúdi vahabizmushoz. Amikor a szerző rátér a „dolgok összetett magyarázatára”, ezt írja: „Európában a terrortámadások legtöbb előkészítője kisstílű bűnöző, akikről tudni lehet, hogy alkoholt ittak és kábítószert használtak. A radikalizáltságuknak kevés köze van a teológiához. A cikk egyetlen szót nem veszteget arra,  hogy a sejkség miért költ gigantikus összegeket világszerte radikális/terrorista-keltető medrasszák építésére és fenntartására, és a cikk fölött nem olvasható a „Reklám” vagy „Szponzorált cikk” szöveg./

*             *             *

„Úgy tűnik”, kezdi névtelen amerikai tisztségviselői forrásokra támaszkodó, Oroszország szerződést megsértő rakétaprogramot hajt végre címmel megjelenő cikkét a vezető amerikai lap, mely szerint Moszkva földről kilőheti cirkáló rakétákat gyárt annak ellenére, hogy az Obama-kormány tiltakozását fejezte ki, mert ez megsérti az 1987-ben Reagan elnök és Gorbacsov pártfőtitkár által kötött szerződést, amely megtiltja a 300 – 3400 mérföld hatótávolságú, földről kilőhető ballisztikus vagy cirkáló rakéták tesztelését, gyártását és birtoklását. „Amerikai tisztségviselők most aggodalmukat fejezik ki, hogy Oroszország több rakétát gyárt, mint amennyire szüksége van a repüléstesztelési program fenntartásához, ami növeli azt a félelmet, hogy a Kreml egy végső soron bevethető erőt hoz létre”. Az amerikai tisztségviselők azért nyilatkoztak névtelenül, mert bizalmas hírszerzési „becslésekről” beszéltek.

*             *             *

A Nyugat hanyatlása és hogyan állítsuk meg címmel Javier Solana volt NATO-főtitkár és Strobe Talbott (Clinton alatt h.külügyminiszter) súlyos aggodalmukat fejezik ki, hogy a globalizmus súlyos támadás alatt áll és ahhoz, hogy a trend megforduljon reformokra van szükség. Például olyanokra, hogy az emberek érezzék, anyagilag nekik is jót jelent a globalizmus, és hogy amerikai nagyvállalatok se használhassák ki a helyi adótörvényeket úgy, hogy ott adóznak, ahol alig kell adót fizetniük.

RUSSIA TODAY

Oroszország további három órával meghosszabbítja a humanitárius célú tűzszünetet a szíriai Aleppóban. A tűzszünet helyi idő szerint ma reggel 8-kor kezdődik. Nyolc folyosót nyitnak meg, ahol civilek menekülhetnek el, valamint a betegek és sérültek evakuálhatók. Két folyosót a „lázadók” használhatnak. Szergej Rudszkoj tábornagy kijelentette, az Aleppót elhagyókat valós időben webkamerákkal és robotgépekkel figyelik és az az orosz védelmi minisztérium honlapján lesz látható. Az orosz és szíriai légierő már két napja nem hajt végre bevetést. Az USA és európai szövetségesei az oroszokat vádolják a válogatás nélküli aleppói támadásokért. Oroszország közölte, a polgári áldozatokat az Al-Nuszra Front és egyéb terrorcsoportok okozzák és Washington nem hajlandó az úgynevezett „mérsékelt lázadókat” leválasztani a terrorcsoportoktól, ami miatt a múlt hónapban összeomlott a Damaszkusz és a lázadók közötti tűzszüneti megállapodás.

*             *             *

A közvéleménykutatások szerint a holland miniszterelnöki posztra legesélyesebb Geert Wilders, a Holland Szabadság Párt vezetője „Hollandia ismét a miénk” címmel megjelentette „iszlámtalanítási kiáltványát”. Ez valamennyi mecset bezárását, a Korán, mindenfajta fejkendő és az iszlám országokból való bevándorlás megtiltását emeli ki. A kiáltvány része népszavazás kiírása Hollandia uniós tagságáról. (BREITBART: Teljesen mindennapos jelenség a többnejűség Nagy-Britannia muzulmán közösségeiben. Vannak olyan muzulmán apák, akiknek négy feleségtől húsz gyermekük is születik.)

*             *             *

Clark Stoeckley, a WikiLeaks aktivistája úgy nyilatkozott a Russia Today-nek, hogy az amerikai külügyminisztérium nyomására vágta el Ecuador a londoni nagykövetségén menedéket kapott Julian Assange internetkapcsolatát. „Nyilvánvaló, hogy az amerikai külügyminisztérium tagadni fogja. De hazudtak a múltban is”, mondta. Hozzátette, az amerikai külügyminisztérium Clintonnak drukkol az elnökválasztásban és nem akarja, hogy további, esélyeit rontó emailek lássanak napvilágot a WikiLeaksen.

CSEMEGE A WIKILEAKSRŐL:

„Ilyen eredményt még Tito sem hozott ki 1945-ben – így beszélnek a CNN-en a magyar népszavazásról” címmel írta boldogan a Soros-féle 444.hu portálja, így kezdve beszámolóját: 98 százalékos eredmény nem születik plurális demokráciákban, (…) teljesen abszurd, 1945-ben még Tito sem kapott többet 90 százaléknál”. Ezt Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt budapesti amerikai nagykövet mondta, akit Christiane Amanpour műsorvezető ráerősítésként kapcsolt be, amikor a kényszerkvóta népszavazásról október elején Kovács Zoltán kormányszóvivőt kérdezte. Most sikerült megtalálni az Assange-ék által a WikiLeaksen a napokban átláthatóvá tett újabb Clinton-levelezésből, hogy a nagykövetnő posztját azzal vásárolta meg, hogy 200 000 dollárral segítette Clintonék Fund for America-ját: https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/15498.

TASS

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, Nagy-Britanniának a Russia Today tévécsatorna elleni akcióit orosz újságírók „szőnyegbombázásához” lehet hasonlítani. A Rosszija-1 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, szándékos, rendszerszintű politikáról van szó. Orosz újságírókat tiltanak ki az Egyesült Királyságból, oda nem engedik őket visszatérni, nemkívánatos személyeknek nyilvánítják, minden bizonyíték nélkül nem újságírói tevékenységek végzésével vádolják őket, bankszámláikat bezárják és fenyegetik őket. „Már nem tudom megszámolni, hány fenyegetést kapott az RT Londonban”, mondta, hozzátéve, látható, hogy mennyire fáj a brit kormánynak az újságírók szakmai munkája, amelyet folytatni fognak.

NEW EASTERN OUTLOOK

A világnak elsősorban a keleti felével foglalkozó portál utánament, hogy az Európai Parlament külügyi bizottságában kik is hozták a Russia Today, a Sputnik és a RIA Novosti működése elleni határozatot. Aki rákattint a részletes tényfeltáró cikkre, Soros Nyílt Társadalom Alapítványa a Lyudmyla Kozlovska névnél található.

DIE PRESSE

Ausztriából nem deportálható a menedéket nem kapott migránsok 90 százaléka, mert származási országukkal nincs ilyen irányú megállapodás.

FOCUS

A német közszolgálati ARD televízió a tiltakozások nyomán mostantól nem fogja használni az Alternatíva Németországért párt nevével kapcsolatban a „jobboldali populista” jelzőt (felejtették el ezt is jelenteni a „jobboldali populista” magyar „médiadiktatúra” közszolgálati adói).

AFTONBLADET

(Jé!): A svéd legfelsőbb bíróság felmentette a 33 éves, a lap által „nácinak” nevezett Andreas Carlssont,  aki önvédelemből néhány migráns megszúrt, miután vagy tízen rátámadtak. A körzeti bíróság előtte három év börtönre ítélte.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »