Lovas István: Elhallgatott hírek 130. / Nemzetközi sajtószemle

Morales, Trump, UNCTAD – már mindenki a globális és liberális világrendet fenyegeti.

LIBRE RED

Evo Morales: a kapitalizmus eltakarítása legyen a cél” címmel az antiglobalista, spanyol nyelvű portál ismerteti Evo Morales bolíviai elnök beszédét az ENSZ közgyűlésén. Morales ezt mondta: „A világon több mint 800 millió ember éhezik. Ilyen a kapitalizmus arca.” Hangsúlyozta, az emberiségnek likvidálnia kell a kapitalizmust és az imperializmust, mert az „az emberi lét méltósága anyaföldünk közös házának integritása” ellen működik. Kiemelte azt is, hogy a „globális obskurantizmus” (kb. sötétség, szándékos elhomályosítása a dolgoknak) uralkodik a kapitalizmus révén. Az ENSZ-ről azt mondta, hogy ahelyett, hogy a fenntartható fejlődés érdekében dolgozna,  a halálért ténykedik. Saját hazájáról elmondta, hogy hatékonyabban küzdenek a kábítószer kereskedelem ellen amerikai támaszpontok nélkül és a multik társadalmi tulajdonba vétele növelte az emberek egyenlőségét.

FINANCIAL TIMES

A globális rendet fenyegető Trump” címmel a brit világlap ezzel az alcímmel jelent meg: „Az 1945 után létrehozott liberális, szabály alapú rendszer páratlan feszültségnek van kitéve”. Az írás figyelmeztet arra, hogy a republikánus Donald Trump elnökké választása akár realitás is lehet, majd felsorolja milyen világpolitikai lépéseket tehet Trump, ha a Fehér Házba kerül. A tegnap kiposztolt cikkre ma reggel ¼ 8-ig 376-an kommentálták. Az egyébként szűrt kommentárok hatalmas többsége Trump mellett és a liberális világrend ellen íródott. Többen azt kifogásolták, hogy míg Trump esetében a cikk feltételezésekbe bocsátkozik, addig egyetlen szóval nem említik a volt külügyminiszter Clintonné tényleges, igen súlyos hibáit. Voltak, akik azt írták, alig várják, hogy a liberális rend összeomoljon.

THE DAILY TELEGRAPH

A jobboldali brit lap „nem mindenki szája íze szerint valónak” nevezi az UNCTAD (ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia), most napvilágot látott jelentését, mert az bizony szembe megy mindazzal, amit az elmúlt két nemzedéken keresztül az egyetemeken tanítottak. „De az érvrendszere nem tolható félre egykönnyen”. A jelentés kihívást jelent a globalizáció híveinek. „Ők – vagy talán azt kéne mondanom, hogy mi – jellegzetesen úgy érvelnek, hogy a globalizáció hatalmas mértékben növelte az életszínvonalat százmillióknak egész Ázsiában” és az állítólag működik az emelkedő nemzeteknél. Csakhogy az UNCTAD jelentés most azt mutatja, hogy ténylegesen a globalizáció egyáltalában nem működött ezen országok esetében – néhány kivételtől eltekintve. De abból jó hasznot húztak a tőke tulajdonosai és szoros szövetségeseik. A cikk következtetése: „Ami nyilvánvaló az az, hogy a világnak hamarosan szüksége lesz egy hatalmas és koordinált kormányzati kiadáshullámra, hogy keresletet generáljon és visszahozza a globális rendszert egyensúlyi helyzetébe. Az UNCTAD-nak ebben teljesen igaza van. Ha ezt nem történik, meneküljön, aki tud.

LE MONDE

Szerkesztőségi állásfoglalásában a vezető francia lap „A bahamai kiszivárogtatás – az elitek morális árulása” címmel foglalkozik a kiszivárogtatás révén tegnapelőtt napvilágot látott offshore céges dokumentumokkal, amelyek közül a legnagyobb figyelmet Neelie Kroes volt brüsszeli biztos szerepe kapta. A tények ismertetése után nevetségesnek nevezi Kroes béna védekezését, miszerint kiment a fejéből, hogy biztosi állása betöltése előtt bevallja a kockázati tőkealapban vállalt igazgatói szerepét. Hogyne, írja, elfelejtette, hogy a cég meg akarta venni az Enron óriásvállalatot. Majd rátér Barroso volt bizottsági elnök bezupálására a Goldman Sachshoz. Mindez az elitek erkölcsi zuhanását mutatja. Az Európai Bizottság nem töltheti azzal az idejét, hogy a népektől és államoktól morális tartást és Montesquieu, valamint Max Weber által inspirált etikát követel, miközben egyes tagjai mindezen vidáman túlteszik magukat.  „Az ügy pusztító Jean-Claude Juncker bizottságára nézve”, szögezi le. Majd levonja a következtetést: ha Juncker nem tisztítja meg Brüsszelt, a populisták győznek. (Akik viszont a negatív szentevangélium-verkli sablonjainak mai kiadására kiéhezettek – nacionalista és populista veszély, demagógia, idegengyűlölet, a múlt sötét erői és a többi kötelező kűr -, feltétlenül látogassák meg a New York Times cikkét arról, miként járja be Európát a múlt kísértete.)

OE24

Az osztrák közszolgálati adó arról számol be, hogy 2016. június 30-án Németországban 549 209 olyan migráns tartózkodott, akinek menedékkérelmét elutasították. Harmaduknak időben korlátozott joga van az országban maradásra. Közülük a legtöbben, 77 660-an Törökországból érkeztek. Őket 68 549 koszovói és 50 817 szerb követi.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Hírdetés

A német kormány azon panaszkodik, hogy nem egy esetben alaptalan orvosi tanúsítványok alapján akadályozzák meg a menekülti státuszra nem jogosultak kitoloncolását Németországból, írja a vezető német lap.

TASS

Igor Konyasenkov orosz tábornok tegnap kijelentette, az orosz külügyminisztériumnak tények állnak rendelkezésére, hogy a törökországi Incirlik légitámaszpontról felszállt amerikai Predator („Ragadozó”) robotgép jelen volt abban az övezetben, ahol megtámadták az Aleppó város felé tartó ENSZ segélykonvojt, jelenet az orosz hírügynökség. Erre az esetre és általánosságban is beszélve elmondta, ők tényekkel dolgoznak de „ha az amerikai hadsereg hadműveleteit és az elnöknek küldött jelentéseit személyes vélemények alapján tervezi, illetve állítja össze, akkor nem meglepő, ha az amerikai katonaság rendre hibázik, aminek következtében ártatlan emberek százai veszítik életüket világszerte”.

REUTERS

A vezető német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung néhány nappal ezelőtti, majd a Financial Times tegnapi dicsérete után a brit hírügynökség – a világ legnagyobb hírügynöksége – is beállt a sorba és budapesti tudósításában méltatja a magyar unorthodox gazdaságpolitika kézzelfogható sikerét.

MINTPRESSNEWS

Az önálló riportokat is közlő független amerikai hírportál Aleppóból küldött, 38 nyomtatott oldal terjedelmű beszámolóban mutatja be, mi történik az ostromlott szíriai városban. Elsősorban azt, hogy a lakosság miként szenved a nyugati sajtóban „mérsékelt lázadóknak” és „ellenzéki erőknek” nevezett terroristáktól, akiket az USA, a NATO tagállamok, a Perzsa-öbölbeli szövetségeseik és Izrael támogat. „Szenvedésüket azonban a fősodratú média nagyjából elhallgatja, hacsak az nem segíti az amerikai külügyminisztérium által diktált napirendet”. (Vanessa Beeley kétrészes tudósításának ez az első része.)

SPUTNIK

Mintegy száz francia séf és házikenyér/sütemény készítő írta alá azt a levelet, amellyel tiltakoznak az ellen, hogy „élelmiszereinket az agrokémia uralja”. A tiltakozást a Bayer-Monsanto óriáscégek összeolvadása alkalmából fogalmazták meg, jelenti az orosz hírügynökség, amely két főszakáccsal is beszélt. Egyikük elmondta, manapság a legnagyobb probléma a minőségi élelmiszer megtalálása.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A radikális jobboldali AfD párt berlini sikere után tovább javított népszerűségén, idézi a német gazdasági-politikai portál a legfrissebb közvéleménykutatást. A párt  országosan 16 %-on áll és így már megelőzte a zöldeket. A CDU és SPD ismét veszített népszerűségéből.

DIE WELT

Szegénység: 13 millió ember szegény vagy veszélyeztetett” címmel a német lap azt írja, hogy Németországban csaknem 13 millió embert veszélyeztet a szegénység. Az adat a német statisztikai hivatal tegnapi jelentéséből olvasható ki. E szerint minden hetedik német polgár (15,7 %) olyan keveset keres, hogy neki és családjának a naponta szükséges dolgokat csak nagy üggyel-bajjal tudja előteremteni.

THE GUARDIAN

A brit baloldali lap ismertet egy friss kutatási jelentést, amely szerint a brit fiatalok egyre inkább egyfajta „felfüggesztett felnőttkorban” élnek. Főként a nők. Ennek oka a kis kereset és a munka hiánya. Sokan a szülőkkel élnek és sokan vissza is költöznek hozzájuk. A felmérés a 18 és 30 év közöttieket térképezte fel. Sokan mondták,  hogy kiégtek (42 %) vagy nincs önbizalmuk (47 %) és aggódnak a jövő miatt (51 %).

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »