Lovas István: Elhallgatott hírek 100. / Nemzetközi sajtószemle

“Torka elvágása előtt letérdeltették Hamel atyát és arabul prédikáltak az oltárnál”

THE GUARDIAN

A brit lap a terroristák által megszállt észak-franciaországi templomban lévő egyik túszul ejtett apácát idézi, aki elmondta, mielőtt elvágták volna a 86 éves Jacques Hamel atya torkát, letérdepeltették és filmezték magukat, ahogyan arabul prédikáltak az oltárnál.

LA CROIX

A francia katolikus napilap így foglalja össze Jacques Hamelnek, „a 85 éves” papnak a jellemét, akinek az Iszlám Állam terroristája tegnap délelőtt elvágta a torkát a Saint-Étienne-du-Rouvray-ben lévő templomban: „Szerénység és egyszerűség… Olyan ember, aki mindig a feladatával foglalkozott.”

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICTEN

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök Merkel német kancellártól nyilatkozatot követel a németországi biztonsági helyzetről. „Varsó saját polgárai miatt aggódik: szombaton egy fiatal lengyel nőt egy menekült bozótvágó késsel gyilkolt meg”, írja a miniszterelnöknőt idéző német portál.

*             *             *

A hírportál ezzel a címmel tudósít az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök találkozójáról: „Orbán: Magyarország gazdaságának egyetlen migránsra sincs szüksége”. A cikk így kezdődik: „Orbán, Magyarország miniszterelnöke az Európában lévő menekültekben a közrend veszélyeztetőit látja. Ausztria Magyarország támogatja a szerbiai határa védelmében.”

DER SPIEGEL

„A válságok, a sokkok és a terrortól való félelem éve” címmel a Merkelt imádó német portál e mondattal kezdi hosszabb írását: „Megőrült a világ?” Majd azt írja, későbbi történészeké lesz az a  feladat, hogy kiderítsék, ez az instabilitási hullám mikor indult és mi indította meg. Ezután az arab tavaszról ír és ezt a mondatot engedi meg magának: „Az állami struktúrák Szíriában, Líbiában és Irakban összeomlottak”. (Nyilván maguktól.) A terrorizmus immár mindennapi életünket fenyegeti, észleli a cikk a valóságot. „Geopolitikai vákuum jön létre, ha sem az USA, sem az európaiak, sem valamilyen más nagyobb hatalom nem akar rendet tartani – és ez az, amivel most dolgunk van…Ha Donald Trump lesz az elnök, Amerika még jobban visszavonul a világtól. És ez lenne a vége a ma ismert NATO-nak.” Majd két borzasztó dologra hívja fel a figyelmet Mathieu von Rohr, a Der Spiegel külpolitikai rovatvezető helyettese: mindez az olyan szélsőséges, populista pártoknak jön jól, mint az Alternatíva Németországnak és a közösségi médiában terjednek az összeesküvés-elméletek, írja                                                  *             *             *

A Spiegel reggeli köremailje azzal kezdődik, hogy Angela Merkel holnap szabadságát megszakítva Berlinben sajtótájékoztatót tart. Ezután két mondatban sajnálja a kancellárt, hogy nincs is igazán nyári pihenője, és azt írja, „nem irigyelhető. És akkor még Horst Seehofer (bajor miniszterelnök) is az idegeire megy, aki mindig mindent jobban tud. Pártlapocskája, a Bayernkurier rászabadult a kancellárra, ami teljes mértékben ellenséges aktusként értelmezhető: ’Merkel menekültpolitikája katasztrofális volt’…

THE NEW YORK TIMES

A vezető amerikai lap hosszú cikkben ír arról, hogy Németországban milyen megrázkódtatást okoztak a terrormerényletek. Már nem hisznek Merkel azon mondatában, hogy megbirkóznak a menekültek befogadásával. A helyzet drámaian megfordult, olvasható a tudósításban.

THE WALL STREET JOURNAL

Clintonné „Kubatov-listát” használhat majd: 2008-ban Obama kampányában oly sok információt gyűjtöttek össze a választókról, hogy a rá szavazó 69 456 897 amerikai mindegyikének a nevét ismerik, és ezt a listát Clintonné most megkapja. Ez igen komoly előnyt jelenthet számára egy szoros versenyben.

*             *             *

A török miniszterelnök tegnap frusztrációját fejezte ki, amiért az Obama-kormánytól „szívet rendítően” hiányzik a támogatás ahhoz, hogy a levert puccs végrehajtóit bíróság elé állítsák Törökországban. Binali Yildirim elmondta, a török társadalmat a puccskísérlet annyira rázta meg, mint Amerikát  2001. szeptember 11-e.

POLITICO

„Ferenc pápát a szokásos lelkes tömeg fogadja majd, amikor a lengyelországi Krakkóban földet ér azért, hogy részt vegyen a négynapos katolikus ifjúsági ünnepen. De aki közelebbről vizsgálja majd meg a tömegben lévő kormánytagok és püspökök arcát, valami mást lát arckifejezésükön, mint örömöt: távolságtartást,  gyanút, aggodalmat – és egyes esetekben még ellenségességet is.” Ez annak tudható be, írja az amerikai hírportál európai kiadása, hogy a lengyel katolikus világnézete ütközik a reformista pápáéval.

HAARETZ

Vajon Putyin és a WikiLeaks Trumpnak dolgozik?” címmel az angol nyelvű izraeli lap először kontrasztot állít fel Putyin tavalyi, igen nehéz és idei, sokkal jobb helyzete között. 2015-ben az orosz katonák „Kelet-Ukrajna sarát taposták”, zuhantak az energia árak és a Kreml-szakértők már az orosz elnök bukását jósolták. Idén a helyzet sokkal jobb számára. Az ukrán Petrosenko-kormány  nyakáig korrupcióba süllyedve működne, ha tudna. Szíriai katonai erőfeszítései bejöttek. Amit Obama is elismer. Riválisa, az EU a létéért küzd. Nagy-Britannia kilép az Unióból. Németországba zűrzavar uralkodik az oda áramló szíriai menekültek miatt. Merkel így meggyengült. Új szövetségese, Marine Le Pen arat a közvélemény-kutatásokban Franciaországban. És ha novemberben Trumpot megválasztják…A cikk arról is ír, hogy Trump csapatában ott van például Paul Manafort kampánymenedzser is, aki a Majdan-forradalommal megdöntött Janukovics elnöki kampányának vezetője volt. A lap másokat is felfedez, akiknek orosz érdekeltségük van és Trump közelében vannak. Nem is szólva arról, hogy a Russia Today hatalmas adásidőt szentel Trumpnak. Ezután kerül sor Gerhard Schröder német ex-kancellára, aki most a Gazprom alkalmazásában áll, hatalmas pénzért. Majd jön Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, aki „240 éves bort ivott az oroszok által megszállt Krim-félszigeten”. A cikk ezután megérkezik a Demokrata Párt Országos Bizottságának számítógépeihez, amelyeket az orosz hírszerzés szolgálatában álló hackerek támadtak meg és ezeket gyorsan átjátszották Julian Assange-nak, a Wikileaks alapítójának… A gyursányista titkosszolgálatoknak dolgozó Political Capital nem tudna ekkora konteót összetákolni 9 sűrűn gépelt oldal terjedelmű szövegben.

BOULEVARD VOLTAIRE

Elment az esze: így foglalható össze a népszerű független francia hírportálnak az a véleménycikke, amely az SOS Rasszizmus nevű francia emberjogi szervezet azon twitterüzenetéről szól, amelyben az Iszlám Államot „szélsőjobboldalinak” nevezte a fölött való dühében, hogy a merényletek jót tesznek a Nemzeti Frontnak.

*             *             *

Azáltal,  hogy „a franciák meghajtották fejüket” és „a rabszolgák és áldozatok mentalitását” öltötték magukra, „egy lábbal már a sírjukban vannak”, írja másik véleménycikkében a portál.

INFOWARS

A Fekete Életek Számítanak philadelphiai tömeggyűlésén az ott megjelent fehéreket és fehér újságírókat a tömeg végére parancsolták, jelenti a független amerikai hírportál.

FORWARD

Kentucky államban egy kivégzésre váró reform zsidó vallású rab a múlt héten perelte a börtönét, mert kizárták a kóser élelmezési programból, jelenti az amerikai zsidóság vezető napilapjának hírportálja. William Harry Meece azt állítja, hogy diszkriminálták, amiért olyan grillcsirkét kellett ennie, amelyen nem volt rajta a „kóser” címke.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »