Louisville-ben is hozták a formájukat a vadak, rendőröket is meglőttek

Két rendőrt meglőttek a kentuckyi Louisville városban szervezett tüntetésen szerda este, miután az állam főügyésze délután sajtókonferencián jelentette be, hogy a néger Breonna Taylor haláláért felelős intézkedő rendőrök közül csak az egyik ellen emeltek vádat, és nem is gyilkosság, hanem gondatlan veszélyeztetés miatt.

Bár a városban a polgármester este kilenc órától kijárási tilalmat hirdetett, a tüntetők nem mentek haza, hanem megtámadták a tömeget oszlató rendőröket. Két rendőrre rálőttek. Mindketten megsebesültek.

Robert Schroeder, a város ügyvezető rendőrfőnöke közölte: a sebesült rendőröket kórházba kellett szállítani, állapotuk nem életveszélyes. Egyikük állapota stabil, a másikukon még az éjjel műtétet hajtottak végre. A rendőrök elleni támadás egyik gyanúsítottját őrizetbe vették, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megindította a vizsgálatot. A rendőrfőnök hangsúlyozta: "nagyon komoly és nagyon veszélyes" a kialakult helyzet a városban.

Hírdetés

A tüntetők nemcsak békésen demonstráltak "nincs igazság, nincs békesség" és "szüntessék meg a rendőrséget" feliratú táblákkal, hanem sokan közülük törtek-zúztak, gyújtogattak a városban.

Az erőszakba torkolló tüntetések szerdán délután törtek ki, azt követően, hogy Daniel Cameron főállamügyész sajtókonferencián ismertette, hogy a márciusban, rendőri intézkedés közben lelőtt 26 éves Breonna Taylor ellen eljáró három rendőr közül csak az egyikük, Brett Hankison ellen emelnek vádat, és nem is gyilkosság, hanem gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádesküdtszék a bizonyítékok alapján úgy döntött: a rendőrök lövései indokoltak voltak, mert a Breonna Taylor lakásán házkutatásra megjelenő rendőrökre Taylor barátja rálőtt, az egyiküket meg is sebesítette, és ők önvédelemből viszonozták a tüzet. Hat lövést adtak le Taylorra, aki a helyszínen meghalt. Barátja, Kenneth Walker ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »