Londonban is elszabadult a káosz – ezúttal a szélsőjobb miatt

Londonban is elszabadult a káosz – ezúttal a szélsőjobb miatt

Erőszakos zavargásokba és összecsapásokba torkollt a szélsőjobboldaliak mai londoni tüntetése, amelyet azért kezdeményezték, hogy megóvják a történelmi emlékműveket a „vandálok” ellen.

Az Amerikából induló és az egész világon szétterjedő rendőri brutalitás és rasszizmus elleni tüntetéshullám – a szélsőbaloldali Antifa mozgalom rásegítésével – gyakran esnek áldozatul olyan emlékművek vagy szobrok, amelyeket olyan történelmi személyiség tiszteletére állítottak korábban, akiket az elkövetők valamilyen módon összefüggésbe hoztak a rabszolgasággal vagy gyarmatosítással. A múlt héten például Wonston Churchil szobrát rongálták meg.

A brit sajtó közlése szerint több száz radikális gyűlt össze a brit parlament épülete mellett, és a délután folyamán kisebb összecsapásokra is sor került a tüntetők és a rendőrség között. A Trafalgar-téren legalább száz tüntető csapott össze a rohamrendőrökkel, petárdákat és üvegeket dobáltak rájuk.

Hírdetés

Összetűzésekre került sor a Whitehallon, a Westminster-hídon.

Egyesek szerint legalább 1000 szélsőjobboldali tüntető vonult az utcákon.

A szintén mára tervezett, rendőri brutalitás elleni (jellemezőn szélsőbaloldali) tüntetést a szervezők végül lefújták, mert nem akartak az egész városra kiterjedő összecsapásokba bonyolódni a jobboldali radikálisokkal. Ennek ellenére a Black Lives Matters mozgalom több képviselője is megjelent London utcáin, nem kis feladatot adva a rendőröknek, hogy elválasszák a két szemben álló felet.

Reuters.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »