London újabb szankciókat jelentett be izraeli telepesek és őket támogató szervezetek ellen

London újabb szankciókat jelentett be izraeli telepesek és őket támogató szervezetek ellen

London újabb szankciókat jelentett be izraeli telepesek és őket támogató szervezetek ellen Kulcsár Péter2024. 10. 15., k – 19:21

Szankciókat jelentett be kedden a londoni külügyminisztérium olyan szélsőséges izraeli telepesek ellen, akik Ciszjordániában erőszakos cselekményeket követtek el a palesztin lakosság ellen. Ugyancsak szankciókkal sújtott a brit kormány több olyan szervezetet, amely a telepeseket támogatja.

Az idén ez a harmadik hasonló szankciócsomag a brit kormány részéről.

A bejelentéshez fűzött minisztériumi közlemény szerint az utóbbi egy évben példátlan mértéket öltöttek a szélsőséges izraeli telepesek által elkövetett erőszakcselekmények.

A tárca idézi az ENSZ statisztikáját, amely szerint tavaly október óta több mint 1400 ilyen incidens történt a ciszjordániai palesztin területeken.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy hagyományosan októberben kezdődik az olívaszüret Ciszjordániában, így ez a hónap kulturális és gazdasági szempontból is fontos a palesztinok számára. Ebben az időszakban ugyanakkor rendszeresen kiugróan magas az erőszakcselekmények száma is, mivel szervezett telepescsoportok támadnak a palesztinokra a betakarítás megzavarása végett – áll a londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatásában.

David Lammy külügyminiszter a szankciók bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában kiemelte: az izraeli telepesek megdöbbentő módon még iskolák és kisgyermekes palesztin családok ellen is támadásokat hajtanak végre, az izraeli kormány tétlensége pedig büntetlenséget biztosít az erőszakcselekmények elkövetőinek.

Hírdetés

A London által kedden bejelentett szankciók – amelyek mindenekelőtt szigorú pénzügyi korlátozásokat tartalmaznak – három illegális ciszjordániai telepet érintenek, és négy olyan szerveződést, amelyek az erőszakcselekményekhez támogatást és finanszírozást nyújtanak.

Nagy-Britannia legutóbb májusban, azt megelőzően februárban is szankciókat jelentett be olyan izraeli telepesek ellen, akik Ciszjordániában erőszakos cselekményeket követtek el a palesztin lakosság ellen.

London már tavaly decemberben megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

Ezeket az intézkedéseket még a Konzervatív Párt vezette előző brit kormány léptette érvénybe. A júliusi nagy-britanniai parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti kormány most először jelentett be hasonló szankciókat izraeli telepesek ellen.

David Cameron, a konzervatív kormány volt külügyminisztere kedden a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: a választások előtt személyes szankciók bejelentését tervezte az izraeli kormány két tagja, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter ellen is, és csak azért tett le erről a szándékáról, mert azt a tanácsot kapta, hogy a választások közeledtével ez túlzottan átpolitizált döntésnek tűnhetett volna.

Cameron szerint Szmotrics és Bengvír a gázai övezetbe irányuló segélyek bejutásának megakadályozását célzó kijelentéseket tett, és biztatták az elborzasztó cselekedeteket végrehajtó szélsőséges ciszjordániai telepeseket is.

A volt külügyminiszter szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tudomására kell hozni, hogy ha kormányában szélsőséges miniszterek vannak, akik így viselkednek, akkor London kész szankciók alkalmazására.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »