London és Párizs az Aleppoban rekedt terroristákért aggódik

London és Párizs  félti a városban rekedt terrorszervezetek tagjainak életét ezért az ostrom megszüntetését kéri – Assad amnesztiát ígért azoknak, akik hajlandók letenni a fegyvert.

Átfogó humanitárius műveletet indított a szíriai és az orosz kormány az észak-szíriai Aleppo , ahol három „folyosót” nyitnak az ostromlott városból távozni szándékozó civileknek, egyet pedig a fegyverletételre kész harcosoknak – közölte csütörtökön Moszkvában az orosz védelmi miniszter.

Szergej Sojgu felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy csatlakozzanak a művelethez.

Az orosz védelmi tárca irányítója azt hangoztatta, hogy többször is megbékélésre szólították fel a szembenálló feleket, de a fegyvernyugvást mindig megtörték, lőtték a lakott területeket, illetve támadták a kormányerők állásait. Emiatt nagyon összetett humanitárius helyzet alakult ki Aleppóban és elővárosaiban – mondta.

Sojgu kijelentette, hogy mivel az Egyesült Államok nem szolgáltatott adatot a terrorista dzsihadista Nuszra Front, illetve a Szíriai Szabad Hadsereg fegyvereseinek elhelyezkedéséről, ezért Aleppo északi részén, a Castello nevű útvonal felé egy negyedik folyosót is nyitnak a fegyveresek biztonságos távozására.

A miniszter szerint e lépésre kizárólag azért szánták el magukat, hogy szavatolják Aleppo lakosainak biztonságát.

Ezzel egy időben Damaszkuszban bejelentették, hogy Bashar Al-Assad szíriai elnök amnesztiát hirdetett minden fegyveresnek, aki leteszi a fegyvert. A dokumentum szerint az igazságügyi szervek által körözöttek mentesülnek a felelősségre vonás alól, ha három hónapon belül megadják magukat.

Az AP hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a szíriai kormányerők és szövetségeseik teljesen bekerítették a szemben álló felek által évek óta megosztott Aleppót, amely a hatodik éve tartó háború előtt Szíria második legnagyobb városa, gazdasági és kereskedelmi központja volt.

Párizs és London félti az Aleppoban rekedt fegyveresek életét

Hírdetés

Franciaország és Nagy-Britannia azzal a kéréssel fordult csütörtökön a damaszkuszi kormányhoz és a vele szövetséges Oroszországhoz, hogy szüntessék be a részben a terroristák kezén lévő észak-szíriai Aleppo ostromát.

A város ostroma lehetetlenné teszi a béketárgyalások felújítását, – ezzel az ürüggyel próbálják rávenni Oroszországot Jean-Marc Ayrault francia és Boris Johnson brit külügyminiszter közös közleményükben, hogy mérjen nyomást Damaszkuszra.

A félbeszakadt béketárgyalásokat mellesleg pont az magukat ellenzékinek nevezett politikai frakciók rúgták fel részben azért mert képtelenek voltak egymás közt is megegyezni, illetve nem fogadták el a törvényesen újraválasztott Bashar Al-Assad szíriai elnök mandátumának kitöltését.

Aleppoban rekedt fegyveresek olyan szervezetekhez tartoznak mint az Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Fronthoz s vele gyakran szövetségben harcoló Szíriai Szabad Hadsereghez, vagy éppen a tizenkét éves aleppoi gyerek fejlevágásáért felelős Harakat Nur Al-Din Al-Zinkihez.

A damaszkuszi vezetés ennek ellenére szabad utat bíztosít a terroristáknak ha észak felé a török határhoz vezető folyosón távoznak. Assad nem véletlenül adta ezt a menekülési útvonalat, a nyugati államok sem véletlenül tiltakoznak ez ellen hiszen jól tudják, hogy az amúgy általuk kreált és felfegyverzett terroristák Európába szivárognának be.

Korai még értékelni az Assad szíriai elnök által bejelentett amnesztiát és a Moszkva által bejelentett aleppói humanitárius műveletet – mondta Mistura genfi sajtótájékoztatóján, felpanaszolva, hogy Damaszkusz és Moszkva előzőleg nem konzultált az ENSZ-szel a két intézkedés ügyében, “mint ahogy senki mással sem”.

A jogvédő szervezetek  is aggodalmukat fejtették ki, hogy humanitárius folyosók megnyitása nem ad szabad kezet Damaszkusznak és a vele szövetséges orosz erőknek arra, hogy továbbra is blokád alatt tartsák a terroristák kezén lévő területet vagy, hogy a korábbinál is kíméletlenebb tűz alá vegyék azt.

Márpedig a döntés megszületett, a Szíriai Arab Hadsereg és az Orosz Fegyveres Erők illetve a velük szövetséges rendvédelmi és harci alakulatok megkezdték Aleppo végső ostromát.

A város felszabadítása végső csapása lehet a nyugat által támogatott fegyveres csoportoknak, nem véletlen, hogy nyugati államok, mindenféle humanitárius  indokokra hivatkozva ellenzik a Szíriai Arab Hadsereg felszabadító hadműveleteit.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »