Lóháton Csíksomlyóra

Lóháton Csíksomlyóra

Elindultak Tusnádfürdőről péntek reggel a IV. Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői, közöttük Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Kép: Pinti Attila

A zarándokok két alcsíki községben és Csíkszeredában is megállót tesznek, majd a csíksomlyói nyeregbe érve imaszalagokat tűznek fel.

Lóháton Csíksomlyóra

Kép: Pinti Attila

Negyedik alkalommal szerveznek Pünkösdi Lovas Zarándoklatot a csíksomlyói búcsú alkalmával.

Hírdetés

Bilibók Géza tusnádfürdői plébános áldásával péntek reggel indultak el Csíksomlyó irányába a fürdővárosból. Első lépéseiket a Szent László Gyermekvédelmi Központ gondozottjainak előadása tette ünnepibbé.

Kép: Pinti Attila

A Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynöksége és az Erdélyi Mária Út Egyesület által szervezett zarándoklat célja, hogy az idei esztendő sajátos, járvánnyal terhelt időszakában a lovas zarándokok eljuttassák a világban és a Kárpát-medencében élő magyar közösségek imaszándékait Csíksomlyóra. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett nemzeti újrakezdés évének jegyében, a zarándoklat résztvevői tanúságot kívánnak tenni a magyar nemzet történelmi korokon átívelő értékeiről és azok jövőképző jelentőségéről.

Kép: Pinti Attila

A zarándokok a tervek szerint délelőtt tizenegy órakor érkeznek meg Csíkszentsimonba, délután fél kettőkor Csíkszentkirályra, majd négy órakor a csíkszeredai Szabadság térre, ahol köszöntők hangzanak el, és átveszik a megyei önkormányzat, illetve a város imaszalagjait, amelyeket Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes, plébános áld meg. Ezt követően a zarándokok elindulnak a csíksomlyói kegyhelyre, ahol búcsús áldásban részesülnek.

Várhatóan délután öt órakor érkeznek meg a csíksomlyói kegytemplom elé, majd felvonulnak a nyeregbe, ahol feltűzik az imaszalagokat. Az esemény zárómozzanataként a zarándokok részt vesznek a délután hat órától kezdődő szentmisén a csíksomlyói kegytemplomban.

Iszlai Katalin


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »