LogiQ – egy zselízi találmány a Rubik-kocka nyomdokaiba léphet?

LogiQ – egy zselízi találmány a Rubik-kocka nyomdokaiba léphet?

Ki ne ismerné a színes, minden irányba forgatható magyar találmányt, mely alaposan megtornáztatja az agytekervényeket a kirakása során. Rubik Ernő 1974-es találmánya mára meghódította az egész világot és az egyik legismertebb magyar találmánynak számít.

Tévedés viszont azt hinni, hogy ez lenne az egyetlen logikai kirakós játék. A műfajnak számtalan változata van a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig. Ebben a világban állt elő egy innovációval egy zselízi fejlesztő, Szusztor Péter, aki ragaszkodván a természetes anyaghoz, a kartonpapírt választotta alapanyagként logikai összerakós termékének, a LogiQ-nak.

A termékek egyedisége azok 100%-os újrahasznosításának lehetőségében rejlik. A LogiQ termékek összeállíthatók a használati utasítás, de akár saját elképzelés szerint is. Elsődleges célja, hogy terjessze a természet- és a környezetvédelem elvét.

A termékekben ötvöződik a kreativitás és a művészet. Fejlesztik a logikus gondolkodást, az alkotókészséget és a kreativitást a gyermekek, fiatalok és felnőttek körében egyaránt. Ezek nemcsak egyedi formatervezésükkel, hanem kivitelezésükkel is mindenki számára örömet szereznek, ráadásul kiváló lakberendezési kiegészítők lehetnek az otthonok vagy irodák számára.

Hírdetés

A manapság forgalomban lévő játékok és dizájnelemek 90%-a műanyagból készül. Ezek 80%-a pedig hulladékként végzi.

„A LogiQ fejtörő története ártatlanul, egy sör mellett kezdődött. Roman kollégámmal az élet kihívásairól beszélgettünk, hogy milyen nehéz manapság koncentrálni a munkában, milyen a környezetünk állapota, és milyen jó lenne megvalósítani az álmainkat, elképzeléseinket. Néhány találkozó után a beszélgetés lendületet vett, és elkezdett születni valami. Két éven át tartó munka után létrejött a LogiQ, amit fiatalok és felnőttek részére készítettünk fejlesztőeszköznek. A kartonpapírból készült logikai kirakós dizájnelem főleg iskolások és az irodai dolgozók koncentrációját hivatott fejleszteni”

– mondta el a kezdetekről a formatervező és kitaláló Szusztor Péter, aki saját dizájner stúdióját irányítja fő vállalkozásaként. Mint mondja, az innovációs fejlesztések a munka mellett születnek. „A találmány lényege, hogy aki kezébe veszi a LogiQ-ot, emelje a fókuszát egy teljesen új szintre. A LogiQ rendszeres edzésével az agy új szokásokat alakít ki, amelyekkel egy lépéssel mások előtt járhat a felhasználó. A mai zűrös világban egy lépéssel a célok előtt járni pedig előnyt jelent” – magyarázza a fiatal innovációs szakember.

A találmányt elismerték az Innovációs, Informatizációs és Régiófejlesztési Minisztérium, illetve a Kulturális Minisztérium döntéshozói is, így a termék fejlesztése európai uniós támogatásban részesült. A projektnek köszönhetően elkezdődött a logikai összerakó gyártása is, így már a piacon is elérhető. Az alkotók iskolákban és közösségi helyeken igyekeznek népszerűsíteni az előnyeit, illetve bemutatni azt a nagyközönségnek. Bevezető ára 10,90 €. A kínálat fokozatosan bővül. Bárki számára elérhető a logiq.sk honlapon.

(Dr. Csonka Ákos)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »