Liz Truss lesz az új brit miniszterelnök

A brit Konzervatív Párt bejelentette, hogy az eddigi külügyminiszter lesz a távozó Boris Johnson utóda a párt és a kormány élén. Liz Truss külügyminisztert választották a brit Konzervatív Párt új vezetőjévé. A választási eredmény azt jelenti, hogy Truss lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke a távozó Boris Johnson utódjaként. Liz Truss a pártvezetői tisztségért Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel versengett. A párt tagjai péntekig adhatták le szavazatukat.

Az eredményt hétfőn kora délután hirdette ki Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke. Brady közölte: Sunakra a Konzervatív Párt tagjai közül 60 399-en, Liz Trussra 81 326-an voksoltak. A 47 éves Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után. A Konzervatív Párt megválasztott új vezetőjét a tervek szerint kedden nevezi ki formálisan miniszterelnökké II. Erzsébet királynő. Liz Truss lesz a 96 esztendős uralkodó 15. miniszterelnöke.

Hírdetés

Intenzív volt a küzdelem

Az elmúlt időszakban viszonylag intenzív harc folyt a két jelölt, Liz Truss jelenlegi külügyminiszter, illetve Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter között. Többfordulós tévévitákban, nyilvánosan sokszor ütköztették álláspontjukat arról, miként képzelik el az ország továbbvezetését abban a kritikus helyzetben, amiben a gazdasági válság sodorta most az Egyesült Királyságot. „Ha témákat kellene mondani, akkor leginkább az energiaválság, a megélhetési válság és ennek a következményének kezelése volt az, ami fémjelezte a vitákat” – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense érdeklődésünkre.

Az új brit miniszterelnök korábban elsősorban az adók csökkentését látta végrehajthatónak, míg a korábbi pénzügyminiszter sokkal óvatosabban állt ezekhez a kérdésekhez, és csak hosszú távon tudta volna elképzelni, hogy adócsökkentéssel lehetne megoldani a gazdasági válságot. A szociális kérdések rendezése, és a brexit lezáratlansága is a témák között volt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »