Litvániában megszüntettek egy tévéműsort nemzetiszocialista karlendítés és Hitler-bajusz miatt

Litvániában megszüntettek egy tévéműsort nemzetiszocialista karlendítés és Hitler-bajusz miatt

Rimydas Paleckis, a Litván Nemzeti Televízió (LTV) főigazgató-helyettese megszüntette az Ismerd föl a melódiát! című népszerű műsort, miután az egyik résztvevő nemzetiszocialista karlendítéssel és „zsidó!” felkiáltással adott hangot nemtetszésének, amikor egy litvániai zsidó zeneszerző és énekes dalát játszották be. A bajt csak fokozták azzal, hogy az előzetes stúdiófölvétel később az ominózus jelenettel, vágatlanul került az adótoronyra – írja az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Összehangolásának Fóruma című izraeli hírportál.

A litván állami televízió Ismerd föl a melódiát! című, a balti országban igen népszerű közéleti személyek részvételével sugárzott műsor már a múlté, miután Rimydas Paleckis, a Litván Nemzeti Televízió főigazgató-helyettese tegnap utasítást adott a műsor megszüntetésére. Az ok az, hogy egy Asta Bayote nevű litván színésznő nemzetiszocialista karlendítéssel fejezte ki nemtetszését, amikor favorizált nótaként bejátszották a zsidó Daimininko Simono Donskovo dalát. Az izraeli portál szerint nem elég az, hogy a litván színésznő lendítette a jobb karját, hanem bal kezének két ujját az orra alá dugva Adolf Hitler bajuszára is utalt, miközben azt kiáltotta: „zsidó!”

Hírdetés

//vk.com/video_ext.php?oid=207753182&id=456239166&hash=880747d2d8680c57&sd

A közönség és a rendező a nyilvános felvételen egyáltalán nem reagált Asta Bayote nemtetszését kifejező megnyilvánulására, mert – amiképpen később a litvánok igyekeztek kimagyarázni magukat – azt gondolták, hogy a műsor szerkesztett változatból majd kivágják a színésznő jelenetét. Csakhogy nem vágták ki a jelenetet, s így az az eredeti változatában, a karlendítéssel együtt került az adótoronyra. Az izraeli portál azt is írja, hogy a karlendítő színésznő legutóbb a politikai életből is kivette a részét. Ehhez viszont mi tesszük hozzá, hogy Asta Bayote valószínűleg nem a litvániai „SZDSZ” színeiben politizál.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »