Litvánia nem fogja támogatni a Lengyelországgal szembeni uniós szankciókat

Litvánia nem fogja támogatni a Lengyelországgal szembeni uniós szankciókat

Litvánia nem fogja támogatni a Lengyelországgal szembeni európai uniós szankciókat – idézte Linas Linkevicius litván külügyminisztert a PAP lengyel hírügynökség. Vilnius tehát szembemegy Brüsszellel a közép-európai szolidaritás jegyében.

A tárcavezető a Varsói Biztonsági Fórumon adott szerdai interjújában hangsúlyozta, hogy a két ország közötti együttműködés mindkettejük biztonsága szempontjából létfontosságú. Úgy vélem, hogy több dolog köt össze minket, mint amennyi elválaszt- magyarázta a litván diplomácia vezetője. „Sok közös stratégiai célunk van, amelyek nemzetbiztonsági szempontból fontosak mindkét ország számára” – folytatta.

A NATO-ban egy csónakban evezünk, mert a balti országok és Lengyelország ugyanazoknak a védelmi törekvéseknek a részét képezik, ugyanazokban a hadgyakorlatokban vesznek részt.”Ártani fog biztonságunknak, ha nem működünk együtt” – érvelt, hangsúlyozva, hogy az utóbbi időben több területen fejlődésnek indultak a litván-lengyel kapcsolatok.

Hírdetés

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének állítólagos kockázata miatt tavaly megindította Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti, képletesen „atomfegyverként” is emlegetett eljárást.

A PAP hírügynökség kérdésére a litván külügyminiszter elmondta:országa nem fogja támogatni, hogy ennek keretében szankciókkal sújtsák Lengyelországot.”Aggasztanak minket ezek a tevékenységek, és szeretnénk, ha közös nevezőre jutnának a felek” – húzta alá.Nem tartozunk azok közé, akik ultimátumokat adnak, vagy ezzel a cikkel fenyegetnek másokat, és nem is csatlakozunk hozzájuk- szögezte le a litván diplomácia vezetője.

 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »