Litvánia és Lengyelország szorosabbra kívánja fűzni katonai együttműködését

Litvánia és Lengyelország szorosabbra kívánja fűzni katonai együttműködését

Litvánia és Lengyelország szorosabbra kívánja fűzni katonai együttműködését Kulcsár Péter2024. 01. 21., v – 18:41

Litvánia és Lengyelország szorosabb katonai együttműködésről állapodott meg vasárnap.

„Erősíteni fogjuk a katonai együttműködést. Közös hadgyakorlatokat fogunk tartani. Hadseregeink közös kiképzésének további lehetőségeit fogjuk keresni, javítani fogunk a katonai mobilitáson” – mondta Gitanas Nauseda litván elnök vasárnap lengyel hivatali partnerével, Andrzej Dudával tartott találkozóján Vilniusban.

Hírdetés

Duda – az Orosz Birodalom elleni 1863-as januári lengyel-litván felkelés 161. évfordulóján tett látogatása során – arról beszélt, hogy Lengyelország és Litvánia együttes kötelessége támogatni Ukrajnát és kikényszeríteni a biztonságot saját európai térségükben.

„Bizonyos értelemben sajnálatos, hogy hagyományosan küzdenünk kell szabadságunkért az orosz agresszorok ellen” – hangoztatta Duda. „Ezért olyan fontos kettőnk és Európa ezen része számára, hogy támogassuk Ukrajnát” – fűzte hozzá.

A lengyel elnök beszélt arról is, hogy litván kollégájával megvitatták a NATO-csúcstalálkozó előkészületeit. „A litván államfő és én megelégedéssel fogadtuk, hogy hamarosan nagyszabású NATO-hadgyakorlatok lesznek Európának ezen szegletében” – mondta.

Hozzátette, hogy a manőverek a harckészültséget és az esetleges agresszió visszaverésének képeségét hivatottak megmutatni, valamint a NATO-szövetségesek bevonásának és jelenlétének mértékét Közép- és Kelet-Európában, ezen felül pedig a szövetség reakcióidejét és erejét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »