Lipót a milliárdos polgármester fogságában?

Lipót a milliárdos polgármester fogságában?

Meglehetősen rövid határidőt adott Tóth Péter, Lipót polgármestere, a településről elnevezett pékség tulajdonosa a faluban lévő termálfürdő vezetésének, hogy befizesse a bérleti díjat az önkormányzati területen lévő parkoló használatáért. A település vezetője azzal fenyegette meg a tulajdonosokat, hogy a hét végére kész lezáratni a parkolót. Juhász János, a fürdő egyik tulajdonosa közölte: ők fizetnének a területhasználatért – annak ellenére, hogy nem kötöttek bérleti szerződést –, de előtte szeretnék elérni, hogy az aránytalanul magas és kifejezetten őket sújtó helyi adót mérsékeljék. A faluban jártunk, ahol kiderült, hogy a parkolócsata nem a múlt héten kezdődött.

Nem szívesen beszélnek a lipótiak a település két meghatározó vállalkozói körének közelmúltban újra kiéleződő, anyagi természetű vitájáról. Az egyik oldalon a falu polgármestere, a 2015-ben 1,8 milliárd forintos árbevételt elérő Lipóti Pékség tulajdonosa, Tóth Péter, míg a másikon a helyi termálfürdő mögött álló vállalkozók. Az egyik ivóban érdeklődésünkre elmondták, hogy a fürdőt leszámítva itt már minden a polgármesteré, még a labdarúgócsapat főszponzora is a pékség – jegyezték meg.

A település legfőbb vonzereje viszont a termálfürdő, amely így jelentős turisztikai bevételekhez jut. A faluban – szemben a szomszédos településekkel – sorjáznak a külföldi rendszámmal ellátott dzsipek, az ideérkező vendégeknek pedig faluszerte kínálják a szobákat és apartmanokat. Nyaranta hétköznaponként két-három, hétvégente akár négyezren is megfordulnak itt.

Az autóval érkezőket három parkoló is fogadja, a legnagyobb területű azonban az önkormányzat tulajdonában van. A problémák is erre vezethetők vissza. Múlt pénteken ugyanis a termálfürdő vezetősége azt az üzenetet kapta Tóth Pétertől, hogy ha nem tudnak a felek megegyezni a parkoló 2016-os bérlése és a telekadó tekintetében, akkor a szóban forgó területet másnap, vagyis szombaton lezáratja. A termálfürdő vezetősége az esetleges zűrzavartól tartva a rendőrséghez fordult, hogy szükség esetén irányítsák a forgalmat. A káosz azonban elmaradt, a polgármester lapunknak úgy fogalmazott, a vendégek érdekeit szem előtt tartva végül nem záratta le az egykori labdarúgópályából kialakított területet.

Juhász János, a fürdő egyik tulajdonosa a Magyar Nemzetnek elmondta: noha nem értik, hogy miért okoz versenyhátrányt az önkormányzat a termálfürdőnek azzal, hogy telekadót szed tőlük, ők mindig is készek voltak elfogadható bérleti díjat – ez 4,5 millió forint – fizetni, ám a továbbiakban csak akkor, ha a helyi adók mértéke nem lesz irreálisan magas számukra. Márpedig a kimutatásuk szerint erről van szó: két évvel ezelőtt megközelítőleg 14 millió forintot fizettek Lipótnak, 2015-ben már 40,6 milliót, ebből a telekadó 32,5 millió volt, idén pedig 60,1 milliót irányzott elő a testület, ebből 50,1 millió lenne a telekadó. Ha befizetnék ezt az összeget, akkor minden fejlesztési forrásuk odalenne, sőt lehet, hogy egy gyengébb szezon esetén nem is tudnának fizetni.

Hírdetés

Juhászék ezért 2015-ben bejelentéssel éltek a kormányhivatalnál, diszkriminatívnak tartották ugyanis, hogy úgy állapították meg az adónem sávjait, hogy az öt hektár fölötti területek tulajdonosainak 200 forintot kell fizetniük négyzetméterenként, míg a többi lipóti vállalkozónak mindössze 15-öt. A kormányhivatal ki is mondta, hogy módosítani kell a rendeletet, ezt a helyi önkormányzat azonban elmulasztotta, így már a Kúria minősítette jogellenesnek és helyezte hatályon kívül a telekadót, amit aztán vissza is kellett fizetniük a termálfürdőnek. 2016-ban a kormányhivatal ismét felszólította az önkormányzatot a telekadó rendeletének módosítására, az utóbbi viszont még mindig nem hozta meg a döntését.

Ezenkívül jelenleg is zajlik egy per a település vezetője és a termálfürdő tulajdonosai között, ugyanis Tóth több tucat disznót tart a strand és a kemping szomszédságában. A bíróságon Tóth elismerte, hogy még trágyatárolójuk sincs a jószágoknak, ám Juhászék panaszait azzal próbálta elhessegetni, hogy hát a falu az olyan, hogy vannak legyek.

A fürdő tulajdonosai kifogásolták azt is, hogy a polgármester 2011-ben felvásárolta azokat a telkeket, amelyek fejlesztési területként szolgálhattak volna a termálfürdőnek. Juhász szerint ezeket a földeket Tóth később 160 millió forinttal többért akarta felkínálni nekik.

Tóth Péter a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott a vitáról, hogy az már lecsengett. Kifejtette, nem akarja megvenni a fürdőt, mert „egész másban érdekelt, vendégéjszakákban például”. Övé ugyanis az az Orchidea Hotel, amelynek logója ott szerepel minden lipóti pékáru zacskóján. A polgármester nem tudta megmondani, hogy mennyi telekadót fog majd beszedni a termálfürdőtől a jövőben, jelenleg a kormányhivatal döntésére várnak, hogy meghatározzák ennek mértékét. Nem tartja aggályosnak, hogy az országos gyakorlattal ellentétben megadóztatja a termálfürdőt, érvelése szerint a tulajdonosoknak „150 milliós hasznukból futja arra a 30-40 millióra”, amiből fejlesztenék majd a falut. Ezért nem is látja indokolatlannak a folyamatos emelést, nem tart attól sem, hogy így nem tud majd fejleszteni a termálfürdő, mert a turisták szerinte „a fejlesztett faluba” is jönnek majd. Elmondta azt is, hogy az ő cége is fizet adót a faluban, és országszerte a Lipóti Pékség 220 üzletének is magának kell megoldania ezt a kérdést.

Végezetül elárulta, hogy „nem titok”, az önkormányzat tervei között szerepel, hogy eladja azokat a földterületeket, körülbelül 100 millió forintért, amelyek a parkolónak adnak helyet. – Mindenki számára nyitott pályázat lesz, akár a termálfürdő tulajdonosai is megvehetik majd – jelentette ki.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »