Lieberman a teljes szíriai légvédelem elpusztításával fenyegetőzik – ha Damaszkusz ismét védekezni merészel

Lieberman a teljes szíriai légvédelem elpusztításával fenyegetőzik – ha Damaszkusz ismét védekezni merészel

Pénteken a moszkvai külügyminisztériumba rendelték „tisztázó beszélgetésre” Gary Korén izraeli nagykövetet, miután a zsidó állam légiereje ismét támadást intézett a Bassár el-Ászád elnök ellenőrzése alatti területek ellen. Az ügyben ma megszólalt Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter is, aki megfenyegette Szíriát: ha Damaszkusz még egyszer légvédelmi rakétákat merészel indítani támadó izraeli repülőgépek ellen, akkor a zsidó hadsereg a teljes szíriai légvédelmi rendszert elpusztítja – közölte a Reset Bét izraeli rádióállomás.

Amint arról beszámoltunk, tegnapelőtt hajnalban az izraeli légierő harci gépei ismét támadást intéztek a nemzetközi terrorizmussal több fronton is küzdő szíriai kormánycsapatok ellenőrzése alatti területek ellen. Bassár el-Ászád elnök hadserege ezúttal még az izraelieket is meglepve fölvette a kesztyűt, s föld-levegő légvédelmi rakétákat (de nem a birtokában levő legkorszerűbbeket) indított a támadó F-15-ös harci repülők ellen. A szíriai rakéták azért nem találtak, mert Izrael „kénytelen volt” működésbe hozni a nemrégiben hadrendbe állított Héc (Nyíl – חץ ) típusú rakétaelhárító rakétát. Az izraeli Héc rakétatest és darabjai jordániai lakott területre hullottak, amelyeket a jordániaiak már tegnapelőtt be is mutattak a nemzetközi sajtónak. Az ismét vezető politikai szerepre pályázó Éhúd Bárák, volt izraeli hadügyminiszter és miniszterelnök egy tegnapi előadásában bírálta a hadsereg döntéshozóit, amiért „bevetették a szupermodern Héc rakétát, s amelynek jordániai területen lehullott maradványai láttán Izrael ezúttal nem cáfolhatta meg a Szíria elleni légitámadást”…

Mint ismert, a megbízólevelét Vlagyimir Putyin elnöknek csak néhány nappal ezelőtt átadó Gary Korén izraeli nagykövetet a Szíria elleni légitámadás miatt pénteken a moszkvai külügyminisztériumba rendelte Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes. Izraeli politikai elemzőkre hivatkozva már tegnap megírtuk: a Szíria elleni korábbi támadásokkal ellentétben Moszkva most berendelte be a zsidó állam nagykövetét „tisztázó beszélgetésre”, mert a múlt heti Putyin-Netanjáhu-találkozón a felek megegyeztek abban, hogy Izrael a Szíria elleni támadások előtt ezentúl értesíti az oroszokat. Valószínűleg ez az előzetes értesítés nem történt meg.

Hírdetés


A Jordániában landolt izraeli Héc-rakéta (fotó: névtelen)

Tegnap már ismertettük Netanjáhunak a Szíria elleni légitámadásokra vonatkozó pökhendi megnyilatkozását, s ma délelőtt megszólalt a másik ismert békegalamb, Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter is. Az egykoron az Asszuáni-nagygát lebombázásával Egyiptomot megfenyegető szélsőséges Lieberman most Szíriának üzent: Izrael ok nélkül nem támad szíriai területeket, ám könyörtelenül lesújt, ha azt észleli, hogy az arab országból korszerű és jelentős mennyiségű fegyvert próbálnak átcsempészni (a libanoni sí’ita Hizbulláh szervezet számára – H. J.) Lieberman szerint az ilyen fegyverszállítmányok felbillentenék az egyensúlyt körzet fegyverzete terén…

Lieberman egyben megfenyegette Damaszkuszt: Ha még egyszer légvédelmi rakétát merészel indítani a támadó izraeli repülők ellen, a zsidó hadsereg az egész szíriai légvédelmi rendszert elpusztítja. (Ha ez így lenne, kíváncsiak leszünk Moszkva reagálására – H. J.) Budapest közelmúltbeli díszvendége, Liebrman az izraeli nagykövetnek a moszkvai külügybe történt tegnapelőtti berendeléséről is kifejtette véleményét. A hadügyminiszter szerint Izrael egyáltalán nem kívánja az Oroszországgal való kapcsolat eszkalálását, ám a zsidó állam biztonsága mindenekfelett áll.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »