Líbiában kirobbanhat a török-egyiptomi konfliktus

Líbiában kirobbanhat a török-egyiptomi konfliktus

Yasar Yakesh, korábbi török külügyminiszter szerint Líbiában megvan az esélye annak, hogy Törökország és Egyiptom között közvetlen fegyveres konfliktusra kerül sor. Szerinte azonban mindenféleképpen diplomáciai megoldást kellene találni a feszültség enyhítésére.

A Cumhuriyet török napilapnak nyilatkozó volt miniszter 1995 és 1998 között Törökország kairói nagykövete volt, 2002 és 2003 között pedig a külügyminiszteri posztot töltötte be.

Szerint Sisi egyiptomi elnök tegnap előtti beszéde arra utal, hogy Egyiptom csapatokat küld Líbiába. Az egyiptomi elnök beszédén jelen voltak a nyugati sivatag törzsi vezetői is, az egyiptomi és a líbiai oldalról egyaránt.

A török politikus szerint Egyiptom számára könnyű lenne a Líbiába történő bevonulás, hiszen a határ menti térség vegyes törzsi terület és természetes akadály sincs, ami megállítaná az egyiptomi bevonulást.

Hírdetés

Yakesh szerint jelenleg Egyiptom a Muszlim Testvériséget tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak az országra nézve, és a Törökország által is támogatott ,,líbiai központi kormány,, erősen kapcsolódik a Muszlim Testvériséghez. Ez számukra legalább akkora kockázati tényező mint a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) Törökországra nézve.

Törökország azonban továbbra is erősíti a jelenlétét Líbiában, ezért a volt miniszter szerint megvan az esélye annak, hogy fegyveres konfliktus alakulhat ki az ott állomásozó török és egyiptomi csapatok között. Azonban reméli, hogy a két ország diplomatái megtalálják a megoldást arra, hogy minél kevesebb veszteséget keljen elszenvednie a két félnek.

A török politikus szerint hazájának nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítania a diplomáciai megoldások keresésének, azonban sajnos nem ezt teszi.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »