Líbia repülővel szállítja vissza a betolakodó kontinensfoglaló idegen négereket a hazájukba

A tripoli székhelyű líbiai hatóságok 140 nigériai bevándorló repatriálását szervezték meg légi úton a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) egyeztetve – jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség. A tengeren Európába átkelni vágyó bevándorlók gócpontjának számító Líbiát egyre több bírálat érte az elmúlt hetekben, amióta nyilvánosságra került egy dokumentumfilm a Tripoli közelében rabszolgának eladott bevándorlókról.

Az IOM és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden „hatalmas humanitárius katasztrófáról” beszélt a líbiai befogadóállomásokon elhelyezett bevándorlók helyzetével kapcsolatosan.

A két szervezet a 15 ezer embert befogadó központok „kiürítésével” próbál javítani ezeken az állapotokon, egyebek mellett repülőgépes hazautaztatások megszervezésével. Az IOM kedden különgépet biztosított Nigériából érkezett 140 illegális bevándorló önkéntes hazaszállítására – mondta el az illegális bevándorlás ellen küzdő szervezet tripoli szóvivője, Hoszni Abu Ajana.

Hozzátette, hogy a hazatelepítettek között 70 nő és 28 gyermek volt. A Tripoli központjában lévő Tárik esz-Szikka-i befogadóállomáson a bevándorlók ideiglenes úti okmányokat, cipőt, felsőruhát, vizet és élelmiszert kaptak, mielőtt a repülőtérre szállították őket. A hazatelepítési műveleteket a heti két repülőjárat négyre történő emelésével akarják meggyorsítani – mondta egy nevének elhallgatását kérő líbiai vezető, aki szerint 2017 eleje óta 9700 bevándorlót küldtek vissza a Tárik esz-Szikka-i befogadóállomásról.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia a 300 kilométerre fekvő Olaszországba igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. November 14-én a CNN amerikai hírtelevízióban levetített, a Tripoli közelében működő emberkereskedelemről szóló dokumentumfilm irányította rá a figyelmet a helyzetre. Az IOM jelentései már hónapokkal korábban jelezték a bűncselekményt. A dokumentumfilm levetítése után a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány vizsgálatot rendelt el az ügyben, de ez a kormány Líbia területének csak egy részét ellenőrzi. A Burkina Fasóban tárgyaló Emmanuel Macron francia elnök kedden közölte, hogy európai–afrikai kezdeményezést javasol, hogy lecsapjanak a Líbiába érkező bevándorlókat kizsákmányoló emberkereskedőkre.

(MTI nyomán)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »